ERR: Nõva koolist ja õpilaskodust on saanud lapsevanemate ja valla tüliõun

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Nõva kool. Foto: Urmas Lauri
Nõva kool. Foto: Urmas Lauri

Valdade ühinemislepingus oli kirjas, et Lääne-Nigula vallale kuuluv 18 õpilasega Nõva kool jääb alles, kuid nüüd tahab vald kinni panna selle juures oleva õpilaskodu, mis aga tähendaks, et ilmselt suletaks ikkagi ka põhikooliaste. Õpilaskodu kasutas mitu Harjumaal elavat erivajadustega last, kes ei pääseks siis enam Nõvale kooli. Vanemad on pöördunud kohtusse.

Lastekaitsetöötajate poolt Nõva kooli ehk väikekooli õppima suunatud kümneaastase poisi ema on murdumas. Ta paneb lapse igal hommikul Ämarist bussi peale ja käib õhtul vastas. Ema ütles “Aktuaalsele kaamerale”, et küllap polekski see kaks tundi bussisõitu päevas hull, kui tema hariduslike erivajadustega laps poleks koju jõudes nii väsinud, et pahatihti saavad nad järgmise päeva õppetükkidega valmis alles südaööks.

“Ta peab hommikul vara minema, õhtul jõuab niivõrd hilja, et õppimiseks jääb niivõrd vähe aega. Kui oleks õpilaskodu võimalus, siis ta saaks ilusasti kohapeal õppida ja kõik oleks hästi,” rääkis lapsevanem. Tema sõnul oli koolis kohapeal ka tugiteenused ning lapsel läks õppimisega palju paremini kui eelmises koolis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
46 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
rapuntzel
5 aastat tagasi

Jäägu see AK reekviemiks Nõva õpilaskodule ja põhikooliosale.
Või siiski mitte,sest kui nii palju juba kaotatud,tuleb ainult edasi võidelda?
Võidelda siis laste arvu suurenemise suunas,oma koolipiirkonnas.
Võinuks uudisteossa ka rohkem lapsevanemaid kaasata?
Praegu jäi kogu lugu elavaks näiteks,kuidas vähemus püüab enamust allutada,nagu need sagedased Nõva – teemalised lood LE-s kajastavad.
Ei tea,kus mujal siis sarnast toimumas?Läänemaa koole on ikka rahulikumalt suletud,kui asi niikaugel.
Nõva tulevik võib olla muidugi väga kaunis kunagi.Harjumaa ju käega katsuda ning suur Tallinna linn jõuab ka neile järjest lähemale.Nõva muutub viimase eeslinnaks,lapsi kui palju……

enn
5 aastat tagasi
Reply to  rapuntzel

sooviks selgitust kuidas läheb kellegi elu nõval paremaks kui ülemine kooliaste kinni pannakse või kool sulgetakse. kelle elu läheb paremaks, kuidas? minu meelest on asjad sellised, et töökohtade arv väheneb, töötute arv suureneb, kalasaba klientuur kaob talvel täielikult (pood/kohvik kinni?), maksuraha väheneb (lapsed kooli mujale, vanemad oma sissekirjutusega samuti), kõik peavad oma püksirihma pingutama, pensionärid eelkõige. mis selles nägemuses viltu ja valesti on? kust tekivad mingid lisaressursid pensionäride heaolu suurendamiseks, kui maksuraha piirkonnast pageb?

enn
5 aastat tagasi
Reply to  enn

arvestage, et kooli finantseerib riik, kov-i-poolne maja ülalpidamine odavamaks ei lähe, eriti, kui sinna vallaametnikud kolivad. niisiis – kust tekivad lisaressursid pensionäride heaolu tõstmiseks, kui kov-i sissetulekud vähenevad maksuraha pagemise läbi?

mhm
5 aastat tagasi
Reply to  enn

Nõva on osa lääne-nigulast,mis siiski suurem.Nõva pole üksi enam liitumisest saati.

ja?
5 aastat tagasi
Reply to  mhm

Mis selle väite mõte oli? Et kui Nõva üksi sai hakkama, siis Lääne-Nigula varastab paljaks, kui enam ei saa? See, et Nõva võlgades lõpetas, oli praeguse “koolipapa” teene (endine volikogu esimees).

jätk
5 aastat tagasi
Reply to  ja?

…..mitte l-n valla teene

Rein
5 aastat tagasi

Kui vallavanema jutu järgi on rahvastikuregistris 7 aasta jooksul 2 kooliminevat last siis ei ole ju enam midagi rääkida. Kas kuskil Pärnumaal peeti vahepeal üleval kooli, kus polnud ühtegi last?

sdagf
5 aastat tagasi
Reply to  Rein

Ja vallavanem näeb selgeltnägija absoluutse täpsusega 7 aastat ette kes kuhu kolib, kus kinnisvara omandab, kuhu tööle läheb, kuhu täpselt lapse kooli paneb jne? Viimase 3 aasta kogemus näitab, et kõik sellised ennustused on 100% valed olnud ninglaste arv koolis on suurenenud antud ennustustest hoolimata. V.a. käesolev aasta muidugi kui vallavalitsus töötas täispööretel, et võimalikult palju lapsi Nõva koolist eemale peletada.

võrgustik
5 aastat tagasi

Minu meelest on teenimatult jäetud tähelepanuta hr.Neeme Suur,kes on ikkagi Lääne -Nigula valla volikogu esimees nüüd kogu aeg olnud,lisaks veel regionaalpoliitik ning riigijuhatuse ülemus nagu selles võtmes.Tema ju pikaaegne elanik siinkandis ja tunneb hästi kohalikku rahvast jne.

Neeme Suur
5 aastat tagasi
Reply to  võrgustik

on ALATI parasjagu puu otsas, kui pauk käib. ta ei näe ega kuule midagi, sõna ei võta, arvamust ei avalda. peaasi, et kampaania riigikokku hääled kokku saab, miski muu ei ole oluline.

robot
5 aastat tagasi
Reply to  Neeme Suur

Riigikokku ei niipea.
Kuid kes on tankis tagaplaanil?

suvitaja
5 aastat tagasi

Ääremaastumist vältida ei ole võimalik, vähemalt mitte praegu kehtiva poliitilise suunaga. On see nii olnud aastaid ja unustuse hõlma vajunud väga paljud maapiirkonnad üle Eesti. Nõva kool üksi ei hoiaks ka seda piirkonda elus. Vald peab ise tahtma areneda, arendada, elu hoida, elu kvaliteeti parandada, töökohti looma, ettevõtlust soodustama jne jne. Aastaid pole seal midagi niisugust ju tehtud. Muidugi läheb inimene/perekonnad lastega sinna, kus on elu, kus on töökoht, kus on inimväärselt võimalik elada. Nõva probleem on palju suurem kui kool. Isegi kui läbi mingi suure häda suudetaks kool töös hoida, siis muu elu selle kõrval on ju sisuliselt väljasurnud.

mis vaja,see vaja
5 aastat tagasi

Pean ütlema siiski,et lääne-nigula käib oma teed,teeb oma otsused,mida tegema peab,ja respekteerin.

enn
5 aastat tagasi

ning samuti on vabadus teistel inimestel neid otsuseid mitte aktsepteerida ning mitte respekteerida.

pikksilm
5 aastat tagasi

Jõks presidendikanidaadina ei õnnestunud,kaitseb vähemalt kodukanti.Kui muud ei saa,siis tähelepanu juhtiminegi valukohtadelegi.

hmh
5 aastat tagasi

Kas kool või kodukontor,see on küsimus.

naaber
5 aastat tagasi

Nõva oma mitmesaja pensionäriga ei ole mitte kuidagi jätkusuutlik kui Nõval ei ole ega tule juurde maksumaksjat. Ainult pensionäre tekib aastatega juurde, makse jääb aga vähemaks. Ei hakka Lääne-Nigula teid lihtsalt heast tahtest üleval pidama. Unustatakse teid ja kogu lugu.

mis vaja,see vaja
5 aastat tagasi
Reply to  naaber

Nii on,kuid ei unustata iialgi—usun.

Ja ilma koolita
5 aastat tagasi
Reply to  naaber

neid vajalikke maksumaksjaid juurde ei tule.

anonüümne
5 aastat tagasi

Küsimus Nüva kooli säilimisest ja lastenappusest on üleval olnud juba aastaid….
Siiski tuleb tunnustada nüüd neid,kes langetavad otsuseid ja seda teha julgevad,
paljude vihast,hirmust ja edasikaebamisest hoolimata.

anonüümus
5 aastat tagasi
Reply to  anonüümne

Aastaid pole need sinu poolt tunnustatud saanud tegelased teinud ühtainumast sammugi selle suunas, et poleks tarvidust rääkida vaid sulgemisest. Küll on oldud vihased, hirmul ja kaevatud nii et suu vahtus, et saaks näiteks jalust löödud direktor, sulgeda õpilaskodu jne. Ja nagu näha leidub ikka veel “ananüümseid” kes sellele kõigele takka kiidavad. Päris lame.

just
5 aastat tagasi

Täpselt nagu Nõva kohalik kogukond on kahel meelel,nõndasamuti see,mis selle koolikesega toimub.Tegelikult ime ,et on lubatud nii seda lasteasutust pidada üldse seni.Kriis on ilmne,ja kuna probleem ei taha lõppeda,siis —— kui nõnda jätkub,kool suletakse—–mis oli mitme aasta eestki õhus.Mis tulema peab,see tuleb.

liiga lithne
5 aastat tagasi
Reply to  just

Kui eilset saadet vaatasid, ütles Jõks seal väga ilusti ju, et see et probleem on tekkinud ja midagi on pahasti, täpselt nagu terves meie riigis praegu palju probleeme, ega see tähenda, et paneme riigi kinni ja koristame jalust. Kulla inimene, probleemidega tuleb tegeleda. See sinumoodi mõtlemine, et koristame jalust ja peidame pea maa alla ei ole kuidagi jätkusuutlik mõtlemine.

kontor
5 aastat tagasi
Reply to  liiga lithne

Jätkusuutlikult mõeida…Aga olge lahked,organiseerige erivajadustega laste kool Nõvale.Kindlasti on vaja leida ,kes finantseerib.
Teadus – ja tööminister oli vist see,kes viimati ütles,et Kagu-Eestile näiteks hakkab riik eraldama lisaraha….
Aga ärme paneme neid probleeme ainult kohaliku omavalitsuse kukile.kel tõesti endalgi probleeme küllalt.
Saarelist staatust ei osanud Nõva samuti õigel ajal taotleda,nagu näiteks Noa-Rootsi tegi.Miinustes eelarve,nõrk osavalla aluspõhi—ilma riigi abita Nõva hakkama ei suuda saada.
Seni on vaid külatasemel sõdimine seal kandis,kui oleks vaja midagi oskuslikumat.

Nimekas
5 aastat tagasi
Reply to  kontor

Saarelist staatust sa ei pikenda avalduse alusel, saareline staatus antakse määramata ajaks. Nõva koolil on endiselt saareline staatus, see pole kuhugi ära kadunud. Lihtne on sõnadega mängida, aga selle staatuse tühistamiseks ei piisa avaldusest.

Nojahh
5 aastat tagasi
Reply to  kontor

Hea on öelda, et miks ei teinud, kui ise takistad samal ajal seda tegemast 😀 Nõva küla võiks alustada taotlusega kolida Keila valda ümber, pole meil seda nigula saamatut kampa vaja.

vaatame juba pikalt
5 aastat tagasi
Reply to  Nojahh

oleme soovitanud seda naabervalda,kuid ei saa te mindud kuhugi,pealegi teid ära ei aja keegi ju

Saareline staatus
5 aastat tagasi
Reply to  kontor

olemas, seda kinnitab ka Neeme Suur. Vaid Lõhmus seletab, et see puudub ja et kuidas selline arvamus jokk on.

vaat’
5 aastat tagasi

On või ei ole saar,egas neil väikesaartele,mis päris meres, poleks ka ilma õpilasteta õpetajat viidud.