Linnusesse kunstiteose leidmiseks kuulutati välja uus konkurss

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kunstiteos, mida konkursiga otsitakse, peaks asuma linnuse kaevu kohal. Foto: arhiiv

Haapsalu piiskopilinnusesse sobiva kunstiteose leidmiseks kuulutati välja uus konkurss, sest esimese konkurss ebaõnnestus.

Haapsalu piiskopilinnuse juhataja Kaire Toominga sõnul laekus suvel välja kuulutatud  kunstikonkursile küll üheksa tööd, kuid žürii neist ühtegi sobivaks ei pidanud. „Polnud sellist uudset vaimu, mis annaks linnusekompleksile midagi juurde,” põhjendas ta ja lisas: „Taies peab olema nagu kirss tordil, sest ta on prominentses kohas ja igalt poolt – nii külgedelt kui ka ülevalt – vaadeldav.”

Nende kavandite puhul, mis olid idee poolest huvitavad, oli Toominga sõnul miinuseks see, et need polnud oma konstruktsioonilt või materjalilt avalikus ruumis vastupidavad või oleks nende hooldamine olnud keerukas.

Nüüd on taiese leidmiseks välja kuulutatud uus konkurss, mille tähtaeg on 19. november.

Konkursiga otsitakse ideelahendust piiskopilinnuse pealinnuse kaevule mahulise installatsiooni rajamiseks. Konkursi korraldajate hinnangul võiks lahendus lähtuda keskaegse kaevu pealisehitise traditsioonist. Teos peaks olema tänapäevase vormikeelega, harmoneeruma ümbritseva arhitektuuriga, kuid olema samas kompleksist selgesti eristatav.

Kunstiteose tellimine on tingitud kunstiteoste tellimise ehk nn protsendiseadusest ja selle maksumus koos autorihonorariga on 37 000 eurot.

Kustiteose valiv välja žürii, kuhu kuuluvad Eesti kunstnike liidu esindajad Agur Kruusing ja Elis Saareväli, Maarin Ektermann Eesti kunstiteadlaste ja kuraatorite ühingust, Kalli Pets muinsuskaitseametist ning Kaire Tooming sihtasutuse Haapsalu ja Läänemaa muuseumid esindajana.

„Lootus sureb viimasena,” vastas Tooming küsimusele, kui suur on lootus uue konkursiga sobiv kunstiteos leida.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments