12

Nõva osavallakogus toimus paleepööre

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Aivar Oruste. Foto: Urmas Lauri
Nõva osavallakogu esimees Aivar Oruste. Foto: Urmas Lauri

Uuesti startinud Nõva osavallakogu valis reedel toimunud koosolekul oma uueks esimeheks Aivar Oruste, tema asetäitjaks sai Ülle Heinleht. Nii Oruste kui ka Heinleht said valimisel neli poolt- ja kolm vastuhäält.

Lääne-Nigula valla osavallakogud pidid oma tegevuse taas nullist alustama, sest osavallakogude koosseisud kinnitanud valla valimiskomisjonil polnud selleks õigust. Samuti tuleb kõigis osavaldades uuesti valida ka osavallakogu esimees ja aseesimees.

Sotsiaaldemokraatide nimekirjas Lääne-Nigula volikokku kandideerinud erakond Isamaa liige Aivar Oruste sai valimistel 57 häält, olles kuuest volikokku pääsenud nimekirjakaaslasest paremuselt kolmas, teda edestasid Neeme Suur ja Arvo Ninn.

Ülle Heinleht sai valimistel 45 häält ning on üks kolmest EKRE liikmest Lääne-Nigula volikogus. Valimistel olid temast edukamad ekrelased Hardi Rehkalt ja Elvo Leppmaa.

Muutunud on ka Nõva osavallakogu kooseis. Esialgsega võrreldes jäi osavallakogust välja Inge Teslikova, kelle asemel on kogus nüüd Peeter Kallas.

Teslikova pääses mullu novembris osavallakogusse, sest temast rohkem hääli saanud Peeter Kallas ei andnud nõusolekut osavallakogus töötamiseks. Valimisnimekirjas Kodune ja Kultuurne Nõva kandideerinud Teslikova sai valimizstel 11 häält. Temast edukamad nimekirjakaaslased olid endine Nõva koolijuht Virve Tauts (23 häält), Kaidi Silver-Schöbe (21 häält), Ilme Peedoson (14 häält).

Osavallakogusse kuulub ka sotside nimekirjas kandideerinud Reformierakonna liige Kalle Orumaa (24 häält).

Valimisliidu Ühinenud Kogukonnad ehk vallavanema Mikk Lõhmuse nimekirjas kandideerinud Peeter Kallas sai valimistel 27 häält). Lõhmuse seltskonnast pääses volikokku 14 liiget, Kallas oli nimekirja neljas asendusliige, kuid pääses teda edestanute loobumise tõttu volikokku.

“Minu nägemus on see, et peame koostööd tehema vallavalitsusega,” ütles osaavallakogu uus juht Oruste. “Ei saa kogu aeg ja igas asjas vastanduda vallaga. Meil võib ja peabki olema ka oma arvamus, me peame ajama oma asja. Aga minu mõte on see, et peame alati olema valmis kompromissiks. Et teha kaks saammu edasi, tuleb vahete-vahel teha ka samm tagasi.”

Kui Lääne-Nigula volikogu mullu novembris osavallakogude põhimääruseid kinnitas, oli neis säte, et osavallakogu koosseisu kinnitab valla valimiskomisjon. Hiljem selgus, et sellega mindi vastuollu seadusega, sest valla valimiskomisjonil selline õigus tegelikult puudus.

Vabariigi valimiskomisjon algatas selle tõttu ainsana Eestis Lääne-Nigula valla suhtes järelvalvemenetluse, milles nõuti seaduse järgimist.

Lääne-Nigula valla koosseisus on neli osavalda: Nõva, Noarootsi, Kullamaa ja Martna osavald.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
ja veel
ja veel

Kas Oruste peab ennast kuningaks või? Paleepööre…
Terve aasta võitles kellegi vastu või? Aru ei saa. Isamaaliidus ,sotside nimekirjas, keda ta siis esindab. Ehtne lakei mitte kuningas

ega
ega

No nüüd on kõik ju hästi. hakatakse inimestega nõu pidama, teavitatakse istuntest, mida arutada. Nõõd on osavald sõbralik ja avatud. Palees on õiged bossid

Taebla patrioot
Taebla patrioot

Kuuldavasti on esimene lahing Taebla malevate poolt võidetud. Kohus jättis trahvitaotluse rahuldamata.

Nõva patrioot
Nõva patrioot

Kuuldavasti olla Taebla penid tahtnud esialgset õiguskaitset tühistada aga saanud haledalt vastu koonu.

Taeblakas
Taeblakas

Nõva patrioot – otsust veel ei ole. Eks vaatame.

Tähelepanek
Tähelepanek

Paleepööre ehk Nõval kõik endised võimul, Oruste kunagine vallavanem, Heinleht osavallavanema ämm, Orumaa tuntud kui seisukohtadeta mees ja loomulikult Kallas, tüüp, kes ei saanud isegi oma sõpra esimese korraga ametisse … “tööõnnetus”. Kõik see kõlab lootustandvalt. Ikka endiselt samm tagasi ja siis kõik vasakule.

vahi värki
vahi värki

Paleepööre?
Mida siis pöörati? Paleed? Kus on Nõval palee? Ega ometi see närtsinud vallamaja?

Ei saa aru
Ei saa aru

Mis loomad on “Sotsiaaldemokraatide nimekirjas kandideerinud erakond Isamaa liige” ja “sotside nimekirjas kandideerinud Reformierakonna liige”? Midagi “kass-kala” või “sipelg-elevantsi” taolist vä?

2. kodanik
2. kodanik

Need on loomad, kelle ainsaks maailmavaateks on iga hinna eest valitud saada. Järgmistel valimistel on nad juba uues nimekirjas. Loodan, et valija märtskuuks ei ole unustanud nende rändurite nimesid.

Sass1.
Sass1.

aga mina ei saa aru, miks LE-s üks Nõva-uudis ajab teist Nõva-uudist taga!
no see Nõva kooli kajastamine oli elus anekdoot!

mis siin aru saada
mis siin aru saada

Nõva on Lääne-Nigula naba. Nagu tallinn Eestile vms.

Rein
Rein

Valijate hääl pääses lõpuks võidule

wpDiscuz