Juhtkiri: põhjendamatu venitamine

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Kümne päeva pärast lähevad lapsed kooli. Kooliaasta on tegelikult juba alanud, õpetajad on suvepuhkuselt tagasi ja tööl. Selleks, et septembris algaks tõrgeteta ja sujuv õppetöö, peavad õpetajad, õppealajuhataja ja direktor praegu palehigis ettevalmistusi tegema. Ainult et Nõva koolis ei ole direktorit. Lääne-Nigula valla moodustatud direktori valimise komisjon ei ole teda kandidaatide seast välja valinud, hoolekogu nõudis uue direktori valimist juba mullu novembris.

Nõva kooli tülis on Lääne Elu juhtkirjades mitut puhku pigem toetanud vallavalitsust, kuid praegu on küll aeg ja koht Lääne-Nigula vallajuhte nahutada. Peaaegu aasta tagasi pandi Nõva kooli direktori kohusetäitjaks üheks õppeaastaks Andres Liiv. Siis on terve aasta aega rahulikult direktorit otsida, oli üks selgitus. Üks aasta peaks olema piisav aeg ükskõik millise ametikoha täitmiseks. Tuleb välja, et ei ole.

Oleks siis, et keegi ei taha Nõva kooli direktoriks saada. Vastupidi, esimesele konkursile kevadel laekus viis avaldust ja vähemalt osa neist pealtnäha täitsa nõuetele vastavailt kandideerijailt – kõrgem haridus oli kõigil neljal (üks kandidaat taandas end ise) ja rohkem õieti ühe väikese maakooli direkorile ju nõudeid ei olegi. Juhtimiskogemus tuleb kursustelt ja töö käigus. Millegipärast aga kuulutati konkurss läbikukkunuks.

Nüüd on direktoriks saada soovijaid kolm. Otsuse, kas nende seas ka õige kandidaat on, peab tegema muidugi komisjon. Aga venitada sellega ei tohiks. Praegu paistab, et vallal on direktori valimisega aega küll, kui esimese arutelu ja vestlusvooru vahele jäetakse nädal.

Õigustatud oleks ka direktorikandidaatide nimede väljaütlemine, sest nende varjamine on toonud lisapingeid nii kooli nimel vallavalitsusega võitlejaile kui ka õpetajaile ning puhunud – võimalik, et tühjalt kohalt – lõkkele uusi teooriaid sellest, kuidas vallajuhid tahavad Nõva kooli kinni panna.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Juhtkiri
5 aastat tagasi

märgib õigesti, et salatsemine ja venitamine on Mikk Lõhmuse stiil. Ei majas ega volikogus ei tea keegi, mis tegelikult toimub, info ei liigu ja on valikuline.Aasta ühele pisikesele maakoolile direktorit valida on ikka saamatuse supertase

Arvad et valitakse?
5 aastat tagasi
Reply to  Juhtkiri

Asi ei ole mitte direktori valimises vaid “mehhaanikas” millega oma jope pukki saada.

ka kodanik
5 aastat tagasi

Hakkab arusaam tekkima, et töökohta vaja Kallasele, mida ta muidu tegema hakkab?Ta ju ise sillutas omale tee eelmisel aastal. Praegu ongi paras aeg direktor paika panna. Endine töö ju otsas,see oli ju aasta tagasi teada. Kallas pole volikogu liige , vaid asendusliige. Vastavalt vajadusele.

2. kodanik
5 aastat tagasi

Inimesed niidavad muru praegu. Iga asi omal ajal. Küll ilmade jahenedes kõik paika loksub.

Mia
5 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Minu teada, olid eelmine talv ja ka kevad piisavalt jahedad, et paika loksuda. Siin on ilmselt mingid muud plaanid vallavalitsusel.

Nõustun
5 aastat tagasi

Nii ongi. Eelmisel konkursil kukutati läbi näiteks noor ja värskete ideedega füüsikadoktorant ning ka kolme magistrikraadiga (sealhulgas sotsiaalpedagoogikas) kuut keelt kõnelev, õppejõunagi töötanud kandidaat. Esimest korda kutsuti komisjon kokku kuu aega pärast kohustuslikku avalduste laekumise tähtaega.

xyz
5 aastat tagasi
Reply to  Nõustun

Aga ega eesmärk ei olnudki direktori leidmine vaid direktori otsimise protsessi mängimine, et saaks pikendada oma jope tegutsemist.

Mia
5 aastat tagasi
Reply to  xyz

Nõus. Juba talvel olid häid kandidaate, kes laste arengu huvides oleks endast maksimaalse andnud. Seda ei soovitud, tõenäoliselt sooviti oma jopet, vooder väljas paika panna.

jah
5 aastat tagasi
Reply to  Nõustun

Nii ta on. Eriline see Nõva kool.

Justnimelt!
5 aastat tagasi
Reply to  jah

Ja sellisena on seda vaja hoida, mitte ära lõhkuda!