Talunikud söödavad lammastele juba talveheina

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Puise nina lambakasvataja Merike Liivlaid. Foto: Urmas Lauri

Puise nina lambakasvataja Merike Liivlaid. Foto: Urmas Lauri

Põua kõrvetatud purukuivadelt karjamaadelt pole lammastel ja lihaveistel enam suurt midagi võtta.

Puise lambakasvataja Merike Liivlaiu lambakarjamaal pole rohututtigi – kõik on ühtlaselt pleekinud ja pruun, siin-seal mõned üksikud kuivad kõrred ja raudnõgese rootsud. „Jäärapoisid söövad kõrbenud kõrt. Ükspäev nägin, et näksisid isegi nõgeselehti,” ütles Liivlaid. Lambad naljalt raudnõgeseid ei söö, ja kui söövad, siis peab kõht väga tühi olema.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nimi (vabatahtlik)
5 aastat tagasi

Tõepoolest oli ennevanasti vikatiga loomadele rohu ette niitmine moes ja need paljudelt aladelt kus praegu võsa kasvatavad ja trimmerite-purustitega lömastatakse rohi jõudis loomade toidulauale. Aga vikatit mis niidaks pole enam kusagilt võtta ja egas igas külas poleks ka kedagi kes seda teritada mõistaks ega niidutehnikat valdaks.
Päris vanal ajal muide söödeti loomadele ka lehiseid, puud-põõsad haljendavad ka põuasel ajal üsna ilusti. Lastele oli nende kogumine paras töö.
Nüüd on efektiivne maamajandus, tuleb loomi rahaga söötma hakata.

Läänlane
5 aastat tagasi

Ilmselt ei ole sa tänavu kordagi maal käinud ja ei taipa olukorda, aga kui sa tead neid rohtukasvanud talukohti, siis ole hea ja teata ka teistele, et saaks niitma minna. Aitäh “tarkpea” õpetuse eest!!!

Rein3
5 aastat tagasi

Vanasti niideti vikatiga õhtuks lammastele rohtu ette. Võib ju autoga kaugemalt tuua. Rohtu kasvanud talukohti ju jagub. Talveheina andmine on patuasi.

aa hah
5 aastat tagasi
Reply to  Rein3

Mujal kõrges rohi ära ja seal rohi rinnuni? Muudkui mine ja too, kasvõi võõralst talohoovist?

kiirustasin, vead
5 aastat tagasi
Reply to  aa hah

…kõrbes…taluhoovist…