Tänavune aprill oli läbi aegade kõige kuivem

Saju hulk aprillis. Allikas: Riigi ilmateenistus
Saju hulk aprillis. Allikas: Riigi ilmateenistus

Aprill möödus kõikjal rohke päikesepaistega, soojalt ja väga väheste sademetega. Kuu jooksul sadas kõikjal alla 30% aastate keskmisest.

Lääne-Nigula ilmajaama järgi sadas aprillis vihma 2,2 mm ehk kõigest 7% tavapärasest. Eesti keskmine sademete hulk aprillis oli 4 mm ehk 14% normist. Keskmiselt sajab aprillis 31 mm. Alates 1961. aastast ei ole varem nii kuiva aprilli veel esinenud. Kõige sajusem oli aprill 1977. aastal, mil Eesti keskmine sajuhulk oli 85 mm.

Lääne-Nigulast veel vähem sademeid oli Kihnu rannikujaamas – kuu jooksul oli sademeid vaid 0,3 mm. Rekordiliselt kuiv oli aprill veel Pärnu ja Valga ilmajaamades.

Eriliselt soe aprill ühtegi kuu soojarekordit kaasa ei toonud. Eesti aprilli soojarekord on 27,6 °C, mis on mõõdeti  2000. aasta 24. aprillil Kunda rannikujaamas.

Eesti keskmine õhutemperatuur oli aprillis 6,8 °C (norm 4,6 °C). Sama soe aprill oli 1990. aastal. Veel soojem on aprill olnud vaid aastal 2000, mil Eesti keskmine õhutemperatuur oli 7,8 °C.

Päikesepaistet oli Eesti keskmisena 306 tundi, mis on 159% normist (norm 193 tundi). Alates 1961. aastast ei ole aprillis nii palju päikest varem paistnud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments