ERR: Ridala kirikust leiti veel keskaegseid maalinguid

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Tudengid käisid Ridala kirikus suvepraktikal ka 2017 augustis ja ka siis leiti seintelt maalinguid. Foto Hilkka Hiiop

Kunstiakadeemia tudengid avastasid 13. sajandil ehitatud Ridala kirikus välitöid tehes, et keskaegsed maalingud on kiriku seintel seni arvatust suuremal pinnal. Sellised figuraalmaalingud on Eestis haruldased, vahendas „Aktuaalne kaamera“.

Seni oli teada, et keskaegsed figuraalmaalingud on Ridala kirikus ainult kooriruumis. Nüüd uurisid kunstiakadeemia tudengid professor Hilkka Hiiopi juhendamisel, kas maalinguid jätkuvad hilisema värvikihi all ka kiriku pikihoones. “Ja suureks üllatuseks need tõepoolest jätkuvad seal. Oleme siis just pikihoone põhjaseinalt leidnud siis ilusa figuuri, mida me praegu küll avame sondaažina, aga me teame, et nad jätkuvad,” selgitas kunstiakadeemia muinsuskaitse ja konserveerimise osakonna professor Hiiop.

Hiiop lisas, et ka kiriku lääneservas on olemas fragmendid, mille järgi võib öelda, et kirik on omal ajal olnud maalingutega kaetud.

“Meie keskaeg on olnud märksa värvilisem kui me seda arvame, aga mis on nüüd haruldane meie kontekstis on tõesti need figuraalmaalingud, et neid on väga üksikutes kirikutes. Siin Ridalas, Muhu näiteks,” sõnas ta ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments