Hiiumaal avavad taas uksed kümned kodukohvikud

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

BNS

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 20
Fotomeenutus 2014. aasta kohvikutepäevast Kärdlas. Foto: Urmas Lauri

Hiiumaal, nii Kärdlas kui ka mujal saarel toimuvad tänasest pühapäevani taas kohvikute päevad, mis teevad muidu rahulikust ja vaiksest saarest üheks nädalavahetuseks tõelise kohviku- ja toidukultuurimeka.

Uksed avavad hiidlaste kodukohvikud ning Eesti sünnipäeva puhul peetakse maha ka 100 söömaaega hiidlaste kodudes. See on Eesti kõige pikema traditsiooniga kohvikute päev, mis on olnud eeskujuks teistele sarnastele üritustele kõikjal Eestis.

“Kogu mõte on sündinud sellest, et Kärdlas elavaid inimesi nimetatakse ohtra kohvijoomise kombe tõttu kohvilähkriteks ja see on traditsioon, mis väärib au sees hoidmist. Mis on kohvilähker, seda saab tulla juba Hiiumaale oma silmaga kaema!” märkisid korraldajad.

“2018. aasta on tähtis ka selle poolest, et see on Eesti riigi 100. sünnipäev ja ega hiidlased kingitust võlgu ei jää! Nemad kingivad Eestile oma kohvikutepäevade raames veel 100 söömaaega hiidlaste juures,” lisasid korraldajad.

Kohvikutepäev

  • Kohvikutepäevade korraldamise traditsioon Eestis sai 2007. aastal alguse Hiiumaal Kärdlas.
  • Kõige-kõige esimesed kohvikutepäevad Eestis olid Kärdlas, mille elanikke tuntakse juba 19. sajandist alates kohvilähkrite nime all. Praeguseks on kohvikutepäev kasvanud Hiiumaa kohvikutepäevadeks ja tänavu toimuvad need 2.–5. augustil. Pühendusega EV100-le toimuvad sel aastal lisaks traditsioonilistele ühepäevakohvikutele ka 100 söömaaega hiidlaste kodudes.

Kärdla kohvikutepäev 2014. Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments