Läänemaa Sihtasutus tellis raudtee eskiisprojekti Ellamaal

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Raudtee lõpp Riisiperes. Foto: Urmas Lauri
Raudtee lõpp Riisiperes. Foto: Urmas Lauri

Läänemaa Sihtasutus sõlmis esmaspäeval, 30. juulil 2018 lepingu projekteerimisfirmaga Reaalprojekt OÜ raudtee eskiisprojekti koostamiseks Ellamaal.

Tööd on vajalikud Haapsalu raudtee taastamiseks. Lepingu raames analüüsitakse ja projekteeritakse eskiiside tasemel raudtee, maanteede ja kergliiklusteede ristumised Ellamaa küla piirkonnas ca 2 km lõigul koos rongide peatuskoha ja parklaga. Tööde kogumaht koos käibemaksuga on pea 20 tuhat eurot.

„Ellamaa piirkond on raudtee- ja tee-ehituslikult üks suuremaid väljakutseid Haapsalu raudtee taastamisel“, ütles SA Läänemaa raudteeprogrammi direktor Rein Riisalu.

Ta selgitas, et riigimaantee nr 9  ehk Ääsmäe-Haapsalu-Rohuküla maantee ja raudtee ristumine tuleb projekteerida eritasandilisena, sest liikluskoormus on suur.
“Erinevalt Riisiperest, Paliverest ja Haapsalust pole Ellamaal varem eritasandilist ristmikku eksisteerinud, mistõttu mõjutab see piirkonnas väljakujunenud elukeskkonda ja liiklust. Eskiisi koostamise mõte on leida erinevate seotud isikute – kohalike elanike ja ettevõtjate, AS Eesti Raudtee, Maanteeameti ja Tehnilise Järelevalve Ameti – vahel üksmeel parimate tee- ja raudteekoridoride valikuks. Kuna ajalooliselt paikneb Ellamaa mõlemal pool raudteed ning Ellamaa taga on Lepaste küla, siis üheks eesmärgiks on töö käigus lahendada lisaks riigiteele ka kohalike teede ja raudtee ristumise küsimus,“ rääkis Riisalu.

Sihtasutus Läänemaa keskendub oma raudteeprogrammis Riisipere-Haapsalu-Rohuküla raudtee II etapi ettevalmistustöödele. Raudtee I etapi rajamise otsustas Vabariigi Valitsus 11. mail 2017 eraldades taristuinvesteeringute programmi raames 8 miljonit eurot Riisipere-Turba raudteelõigu ehitamiseks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
1 naine
5 aastat tagasi

ootan väga Haapsalu – Tallinn rongiliikluse taastamist. Muud ei suudagi palavaga kirjutada

arr
5 aastat tagasi

Rahvas sõidab mõõda head teed suvilasse ja siis Tallinna tagasi?!

Milleks
5 aastat tagasi

on vaja maksumaksja raha nii arutult kulutada, kui meil on tasuta busssitransport- iga natukese aja tagant sõidavad bussid Haapsalust ja Kuressaarest Tallinnasse. See raha , mis tahetakse raudtee peale raisata- hiljem veel kamaluga dotatsiooni, tuleks rakendada Läänemaa teede taristu viimiseks kaasaegsele tasemele, siis tuleks ka rahvas maale tagasi.

töötu
5 aastat tagasi
Reply to  Milleks

Läänemaa teed ju normaalsed. Auto ülalpidamine ise on kallis ja tülikas (remondid, hooldused, tehnoülevaatused, parkimisprobleemid jne).
Hästi toimiv ja soodne või lausa tasuta ühistransport oleks väga teretulnud.