Tänavatoit kogub Haapsaluski populaarsust

????????????????????????????????????
Karina Kaasik pakub Kioskis kiirelt valmivat fritüüritoitu. Foto Malle-Liisa Raigla

Tänavatoit kogub viimastel aastatel üha enam poolehoidjaid, Haapsaluski on kolm kohta, kus seesugust einet pakutakse.

Lääne Elu suhtles neist ühega. Kioski nime kandev toiduputka asub Centrali maja ja pitsikeskuse vahel.

Kioskit peab Karina Kaasik, kes on kokana töötanud 13 aastat. Kuigi Kiosk oli juba mullu sellisel kujul olemas, peab tema seda esimest aastat.

Tegemist ongi vana ajalehekioskiga, mis on ümber ehitatud toiduputkaks. Nime vääriliselt pakib Kaasik toidu justkui ajalehte, mis on tegelikult ajalehte imiteeriv burgerikott.

Kioski pakutavad burgerid ei ole tavalised „rotiburgerid”, kus mikrolaineahjus soojendatud pihvile on lisatud kapsa-porgandisalat ja ketšupi-majoneesikaste. Analoogne burger menüüs siiski on, lägaburgeri nime all, kuid ka seal on veiselihast pihv. „Kõik käib grilli peal, pole mikrouunigi,” ütles Kaasik.

Fritüüritoit

Teised burgerid on edevamad, sisaldades Kaasiku enda marineeritud sibulat, kurki, Cheddari juustu ja spetsiaalset Kioski kastet.

Peale burgerite saab Kioskist friikartuleid, jalapenoampse, kanatiibu ja sibularõngaid ehk Kaasiku sõnul tavalist fritüüritoitu. Olenemata sellest, et tegemist on kiirtoiduga, on kvaliteet oluline. „Mis siis, et kiirtoit, iga kord peab olema üks ja sama maitse ja ühesugune välja nägema,” ütles Kaasik.

Kiosk on lahti teisipäevast pühapäevani, kui just lausvihma ei saja – siis ei ole mõtet kohta lahti teha, sest vihma käes ei taha keegi süüa. Nädalavahetuseti käib söömas rohkem inimesi, argipäevad on rahulikumad. Nädala sees on Kaasik teinud ka päevapakkumise, mida saab keskpäevast kella kaheni, see sisaldab burgerit, friikartuleid ja jooki. Komplekt kokku maksab vähem kui eraldi ostes. „Kui on rahulikumad päevad, siis saab midagi uut proovida – ise soolata kurke ja erinevaid maitsenüansse katsetada,” ütles Kaasik.

Erineb restoranitööst

Kuigi kokatöö ei ole Kaasikule võõras, erineb töötamine restoranis ja tänavatoidukohas tema sõnul palju. Tänavatoitu peab kähku valmistama ning näpu vahelt süüa saama. „Muidu sätid ja kaunistad, aga siin on kiirtoit ja peab ruttu valmis tegema,” ütles Kaasik.

Kaasiku sõnul tasub seesugune toiduputka end ära, kui pidada seda üksi. „Kui keegi veel oleks tööl, oleks keerulisem,” ütles ta.

Tänavatoidu pakkumiseni jõudis Kaasik pärast seda, kui ta koondati restoranist Krahw. Samal ajal pakkusid eelmised omanikud talle Kioskit müüa. „Olin kohe nõus, sest muud varianti ei olnud ka plaanis,” ütles Kaasik.

Kuigi Haapsalus on kolm tänavatoidukohta – peale Kioski üle tee asuv Linnutee puhvet ja purskkaevu juures toiduauto Miit –, ei näe Kaasik neis endale konkurente. Linnutee puhveti pidajad, kes avavad oma koha vaid suuremate ürituste ajal, olla Kaasiku sõnul ka tema burgereid proovimas käinud ning töö heaks kiitnud.

Toiduauto Miit pidajad Maarja ja Karl-Erik Illik ütlesid, et nemad on nii tagasihoidlikud inimesed, et ei taha ajalehes oma ärist rääkida.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Tont
5 aastat tagasi

Muidu tore koht. Aga head jààtisekokteili kūll saada pole – mònikord vaid ploomi oma. Ja ka seda våga harva. 🐍