Vanamuusikafestival tõi Haapsallu tulevase maailmatipu

Matteuse passioon tekitas festivali korraldajale Toomas Siitanile suure õnnetunde. Arvo Tarmula

Vanamuusikafestival tõi Haapsallu maailma tipud

Möödunud nädalavahetusel toimus juba veerandsajandat korda Haapsalu vanamuusikafestival, mille lõppkontsert tõi toomkiriku rahvast täis.

Festivali juhi Toomas Siitani sõnul sõidavad kuulajad festivali pärast Haapsallu nii Tallinnast kui ka välismaalt. Ka festival ise ei jäänud Siitani sõnul juubelinumbrile alla. „Peaesineja oli maailma tippklass tänavu,“ ütles Siitan.

Siitani sõnul õnnestus ka tänavune kava hästi. „Pead kavas panema bilanssi külalised ja oma inimesed ning neid kombineerima omavahel. See on päris keeruline süsteem, aga lõpuks toimis,“ ütles Siitan.

Eraldi tõi ta välja lõppkontserdi – Bachi „Matteuse passiooni“, kus evangelisti rolli laulis sakslane Benjamin Glaubitz. Siitani sõnul on Glaubitz vaatamata oma noorusele maailmataseme vääriline, kes ei ole veel suuremat tähelepanu leidnud. Festivali viimasel kontserdil oligi Glaubitz kontserdi teljeks. Publikki oli Glaubitzi etteastest pöörases vaimustuses. „Ma olen täiesti kindel, et ta on paari aasta pärast nii kõrge hinnalipikuga, et ma ei saa tast enam unistada,“ ütles Siitan.

Viimasest kontserdist oli veel esmaspäeval Siitanil sees suur õnnetunne, sest see õnnestus suurepäraselt. „Esinejate pühendumus ja profesionaalne valmisolek oli suurepärane,“ ütles Siitan.

Samuti tõi Siitan välja avakontserdi „Bachi dünastiad“, kus oli talle suur au saada esinema ansambli Vox Luminis Belgiast. Enne Haapsalus esinemist tulid nad Ameerikast ja edasi läksid kohe Prantsusmaale. Siitani sõnul on ansamblil esinemiskalender täis tippfestivale.  „See oli harukordne vedamine ja suur au Haapsalule, et niisugune seltskond siia tuli,“ ütles Siitan.

Malle-Liisa Raigla

Arvo Tarmula fotod:

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments