Haapsalu vanamuusikafestivali avab täna maailma hinnatuim vokaalansambel

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Vox Luminis. Foto: erakogu
Vox Luminis. Foto: erakogu

Haapsalu vanamuusikafestivali avab täna Belgia vokaalansambel Vox Luminis, mida festivali peakorraldaja Toomas Siitan peab tänavuse festivali tõeliseks pärliks.

Täna õhtul toomkirikus festivali avakontserti andev vokaalansambel Vox Luminis on maailma üks hinnatumaid vokaalansambleid, mida ülistatakse suurepäraste häälte ennekuulmatult lihvitud kooskõla pärast. Esmakordselt Eestis esinev Vox Luminis on ka Haapsalu Vanamuusikafestivali peaesineja.

Tänasel kontserdil esitab Vox Luminis Bachide arvuka suguvõsa muusikat oma kõige enam auhindu kogunud plaatidelt.

Siitani sõnul on ta juba mitu aastat soovinud Vox Luminist Eestisse esinema saada, kuid kollektiivi tiheda ajagraafiku tõttu pole see seni võimalik olnud. Sel aastal õnnestus tal hinnatud muusikud California ja Prantsusmaa vahel Haapsallu tuua. „Õnneasi,” kommenteeris Siitan.

Vox Luminise koosseisus laulab ka Hollandis tegutsev eesti sopran Maria Valdmaa, kes neljapäeva õhtul astub toomkirikus üles ansambliga Floridante, esitades kaks Händeli kaunimat soolokantaati. Siitani sõnul pole ühte neist kantaatidest Eestis varem esitatud, sest see on nii virtuoosne, et keegi pole sellega seni hakkama saanud. Händeli kandaatide kõrval esitab Floridante ka Johann Sebastian Bachi armastatud orkestriteoseid.

Siitan peab Floridantet tõusvaks täheks Eesti vanamuusikataevas. „Kõik lood on maiuspalad,” kiitis ta noori muusukuid.

Haapsalu vanamuusikafestival toimub tänavu 25. korda. Siitani sõnul võib kogu juubelifestivali kava eksklusiivseks nimetada.

Juba nimetatud Vox Luminise ja Floridante kõrval esineb reedel festivalil juba varasematest aastatest tuttav Eesti ansambel Vox Clamantis ja samal päeval annab öökontserdi noored viiuldajad Mellissa Jõesaar ja Laura Jörres, kes moodustavad ansambli LaBande.

Laupäeva õhtul esineb soome gamba-ansambel Jaye Consort ja sopran Tuuli Lindeberg ning festivalile paneb pühapäeval punkti muusikaajaloo üks imetletum suurteos, Johann Sebastian Bachi Matteuse passioon.

Siitani sõnul on veerandasaja aastaga festivali kava koostamine ühelt poolt lihtsamaks läinud, sest tekkinud on võrgustik. Teisalt aga seab oma piirid rahaline pool. „Kui esimestel aastatel tuldi esinema ka uudishimust, siis nüüd tuleb maksta ikka täishonorare,” rääkis Siitan. ta lisas, et festivali avakontserdil üles astuv Vox Luminis oma 12 liikmega on suurim koosseis, mis välismaalt festivalile esinema toodud.

„Muusikat on lõputult, see otsa ei saa,” vastas Siitan küsimusele programmi sisulise poole kojta. Ta lisas, et ka näiteks suuri Bachi ja Händeli hitte võib paarikümne aasta jooksul ka uuesti esitada, sest iga uus esitus erineb eelmisest ja aastate jooksul lisandub ka uut publikut.

Festivalipubliku kohta ütles Siitan, et kui algusaastatel tuldi festivali kuulama võib-olla uudishimust, siis nüüdseks on välja kujunenud oma kuulajaskond ja kontserdisaalid on enamasti täis. Siitani sõnul teeb rõõmu, et publiku hulgas on ka palju noori inimesi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments