Galerii: Tšaikovski festival sai eile võimsa avalöögi

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 19
Peterburi riiklik akadeemiline koorikapell andis Tšaikovski festivalile võimsa avalöögi. Arvo Tarmula

Eile õhtul sai Haapsalu toomkirikus Tšaikovski festival võimsa avalöögi, kui esines Peterburi riiklik akadeemiline koorikapell.

„Ma tahaks täna eriti rõhku panna sellele, et meie avakontserdil esineb koor, mis tähistab järgmisel aastal oma 540. aastapäeva,“ ütles avasõnades Eesti kontserdi juht Jüri Leiten.

Üks maailma vanimatest kooridest tõi neljapäevaõhtuse toomkiriku puupüsti rahvast täis. Lisaks pinkidel istujatele, olid istekohad tekitatud ka vahekäiku.

Koor esines võimsalt. Tundus, et toomkirik jääb koori häälevõimsusele väikeseks. Laul ei tulnud mitte ainult koori poolt, vaid seda oli täis terve kirik ja seda, kust heli tuli, polnud võimalik tuvastada, vaid see tuli kõikjalt – eest, kus koor esines, tagant ja isegi laest.

„See pole koor, see on ime,“ ütles üks kontserdikülastajatest.

Kui kontserdil oli vaheaeg ei tahtnud ega tahtnud aplaus nende auks vaibuda. Ka ei tahtnud aplaus vaibuda kui teine kontserdi pool algas. Kontserdi lõpus tõusis publik püsti ning ka siis ei tahtnud aplaus koorile vaibuda.

1479. aastal kutsuti Ivan III käsul kokku võimsa häälega laulvad djakid. Sellest ajast saati on koor tegutsenud.

Arvo Tarmula fotod

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments