Galerii: Pikkmetsade pere avas täna Oidremal robotlauda

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 39
Pikkmetsade pere ja ehitajad lõikavad lauda avamise puhul lindi läbi. Arvo Tarmula

Täna avas Oidrema külas Mätiku talu mahetootmise robotlauda.

Tegemist on spetsiaalselt mahetootmiseks ehitatud robotlaut. Pikkmetsade pere on Eestis teine sellist lauta omav talupidamine.

Pidupäeval loomi veel laudas ei olnud, kuigi see on mõeldud 150 loomale ja noorloomadele, kokku 300 loomühikule. „Meil esialgu nii palju sisse panna ei ole,“ ütles Mätiku taluperenaine Helga Pikkmets.

Olemasolevad 78 looma olid pidupäevaks viidud kaugemale karjamaale, sest on liiga uudishimulikud. Uude lauta saavad nad nii pea kui viimased häälestamised on lõppenud ja noorloomade jootmissüsteem korda saanud.

Robotlauda peale hakkas Pikkmetsade pere mõtlema juba seitse aastat tagasi. Takistuseks oli see, et senine, 50 looma mahutav laut oli ühel pool teed ja karjamaad teisel pool teed. Nii kaua kui Pikkmetsad arutasid, kuidas robotlaut lahendada, tegi Lõuna-piim Eesti esimese maherobotlauda valmis. Mahelaudas saavad loomad käia ise sisse ja välja ning ise lüpsil.

Lõpuks ostsid Pikkmetsad naabrikrundi ja ehitasid lauda karjamaadega samale poole teed. „Tegime lauda kõige suuremasse veeauku, muud maad saab karjamaaks kasutada, veeauku ei saa,“ ütles Pikkmets.

Uue lauda ehitamiseks taotles pere PRIA käest toetust juba 2015. aastal. 500 000eurose toetuse nad ka said, kuid siis oli piima hind madal ja ei julgenud ehitamisega pihta hakata. Möödunud aastal siiski hakkasid ehitama. Uus laut maksis kokku 1,7 milonit eurot. Lisaks PRIAle aitasid laudaehitust toetada Luminor pank ja Maaelu edendamise sihtasutus.

Arvo Tarmula fotod:

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
anonüümne
5 aastat tagasi

Millised piltkenad lapsed,kust selliseid küll saab?!

Lapsed
5 aastat tagasi
Reply to  anonüümne

Tulge külla, küll siis saab 😀

kohalik
5 aastat tagasi

Super uhke ehitus, jõudu ja õnne tublidele tegijatele