Haapsalu jaanituli läks rajuks teknopeoks Scooteriga

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Scooter ajas Haapsalu Jaanitule publiku korralikult pöördesse. Foto: Lemmi Kann
Scooter ajas Haapsalu jaanitule publiku korralikult pöördesse. Foto: Lemmi Kann

Publik on kaks päeva kestvad Haapsalu jaanipäevapidustused omaks võtnud – esimesel päeval kimbutanud vihmast ja tuulest hoolimata meelitasid Eesti popmuusikud rahva kohale, kirsiks tordil maailmakuulus teknomuusikastaar Scooter.

Haapsalu jaanitulega tegi eelmisel aastal algust meelelahutusärimees Sten-Erik Jantson, kes on ka retrofestivali „We love the 90’s” korraldaja.
Jantson ütles aasta tagasi, et soovib kasvatada Haapsalu üritusest Eesti suurima jaanipäevafestivali. Kui toona oli skeptikuid rohkem kui ürituse õnnestumisse uskujaid, siis nädalavahetusel Haapsalu piiskopilinnuses toimunud möll räägib Jantsoni heast vaistust. Eilseks polnud korraldaja publikunumbreid veel kokku löönud. „Ainuke, mida saab kindlalt väita: kohal oli tuhandeid,” ütles peo kõneisik Reno Hekkonens.
Ka sel aastal kostis torisemist, et Haapsalu jaanituli on pigem kahepäevane tümpsupidu. Mõlemal õhtul süüdati aga suur jaanilõke, oli õlut, šašlõkki ja võimalust nii mugavalt vedeleda kui ka murumänge mängida.

Kuigi reedene ilm oli kõike muud kui pidu soosiv ning õhtu esimeste artistide DJ Allan Roosilehe ja Erich Kriegeri publiku võis piltlikult öeldes kahe käe sõrmedel üles lugeda, siis pruukis vaid kellal edeneda ja vihmal lakata, kui kõik muutus. Pärast Kriegerit lavale tulnud 2 Quick Starti ajaks oli rahvast juba sadades ja lavaesine kaasa laulvaid-tantsivaid fänne täis.
Järgmisena lavale tulnud Üllar Jörberg kutsusm nagu ikka, rahvast tantsule, ja edukalt – vanameister ajas noored fännid nii pöördesse, et tantsiti üksteise kukil. Tuberkuloited päästis rahva häälepaelad juba viimseni valla ja korralikult üles köetud publiku võttis esimese õhtu lõpetuseks oma hoole alla Põhja-Tallinn.

Teisel päeval siranud päike ja sõbralikum ilm tõi publiku kohe kohale. Pärast Jüri Homenjat lavale astunud Beebilõusta oli Haapsallu vaatama-kuulama tulnud aukartust äratav hulk fänne. Keset kontserti publikusse hüpanud räppari auks ei peetud paljuks ka oma T-särke lõhki käristada.
Viimase hetkeni saladuskatte all hoitud üllatusesinejaks osutus diskokuninganna Nancy, kes tantsitas pidulisi ka aasta varem. Selle ajaga pole midagi muutunud – rahvas armastab teda endiselt.

Järgmisena tuli lavale 90ndate kultusbänd Caater, kes sündis suuresti jaaniõhtu peaesineja, legendaarse teknobändi Scooteri süül. Vahepeal pillid kotti pannud Caater surfas Haapsalus mõnuga 90ndate nostalgialainetel näpud püsti ajanud publiku huilgamise saatel – trance ja eurodisko on vägagi elus.
Viimane soojenduslüli enne peaesinejat oli DJ Cityflash ft. Laura-Ly, kelle teine nimi võiks vabalt olla Alice Imedemaalt.

Selleks hetkeks, kui lavale saabus Scooter, oli publik juba korralikult küps. Sakslased andsid mõnuga kütet peale ja võib öelda, et sellist möllu pole piiskopilinnuse müürid tükk aega näinud. Kuigi bändi noorusaeg jääb eelmisse sajandisse, oli sõu üdini aus ja kompromissitu ning nagu öeldakse – täie raha eest. Kui Saksamaa vutikoondis oleks sama heas vormis kui Scooteri frontman H.P. Baxxter, poleks kahtlustki, kes praegu Venemaal toimuva jalgpalli MMi võidaks.

Muusikaline kollektiiv tundub käivat omaenese sõnade järgi: „Move Your Ass!” (liiguta oma tagumikku – toim.), sest pärast kontserti sukeldus bänd kohalikku ööellu ja siirdus järelpeole klubisse Africa. Hekkonensi sõnul olid nad klubis küll üsna lühikest aega, sest neid ründasid vaimustunud autogrammikütid.
„Aga nad oli algusest lõpuni väga heas tujus,” rääkis Hekkonens.

Eriti sügava mulje jättis teknostaaridele aga nende jaoks piiskopilinnuse väravatornis sisse seatud ruum. „Nad polnud midagi sellist varem näinud – ütlesid, et väga eriline ja turvaline! Enne lavale minemist vaatasid nad veel jalkat, Saksamaa ju võitis, mis oli neile kindlasti väga positiivne boost [laks – ingl. k],” ütles Hekkonens.
Korraldajad on juba teatanud, et Haapsalu Jaanitule nimeline üritus tuleb piiskopilinnuse hoovil ka järgmisel aastal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Teiste rahakotti hea piiluda
5 aastat tagasi

Tegelt huvitaks paljuga korraldaja miinusse jäi?
Sai isegi ostetud kahe päeva passid, kui tuli teade et esineb Scooter.
Mida lähemale see päev jõudis, seda lahjemaks esinejate rivi läks.
Arvestades kuipalju seda üritust reklaamiti, oli Haapsalu suht tühi rahvast.
Igal teiselt suurüritusel on olnud oluliset rohkem liikumist linnas.

kah
5 aastat tagasi

Eelistan juba teist aastat Pühajärve jaanituld, kus on kohal tänase päeva Eesti tipud ja mõlema õhtu lõpetuseks Euroopa tipptegijad. Homenja, Krieger, Jöpra ja puuküürnik Nancy on juba ammu eilne päev ja neile ei kuluta ma sentigi.