4

Haapsalu piiskopilinnus otsib hoovi kunstiteost

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Piiskopilinnuse kaevuga õu enne ehitsööde algust. Foto arhiiv

Haapsalu piiskopilinnus on välja kuulutanud kunstikonkursi, millega otsitakse kunstiteose ideelahendust pealinnuse sisehoovi.

Ideelahendust otsitakse Haapsalu piiskopilinnuse pealinnuse kaevule mahulise installatsiooni rajamiseks. Konkursi korraldajate hinnangul võiks lahendus lähtuda keskaegse kaevu pealisehitise traditsioonist. Teos peaks olema kaasaegse vormikeelega, harmoneeruma ümbritseva arhitektuuriga, kuid olema samas kompleksist selgesti eristatav.

Kaev oli keskaegse linnuse ühks tähtsamaid rajatisi. Pidev puhta vee allikas müüridega ümbritsetud kindluses võimaldas igapäevasel elul tõrgeteta kulgeda – piiramise puhul oli puhta joomiskõlbliku vee varu olemasolu sõna otseses mõttes strateegilise tähtsusega. Erinevalt küladest ja linnadest, oli linnuse kaevude arv reeglina piiratud, harva oli neid rohkem kui üks-kaks. Seetõttu suhtuti linnusekaevudesse erilise hoolega: neid kaitsti reostumise eest ja piirati neile ligipääsu. Kui kaev ei asunud keldris, ehitati sellele ümber kaevuhoone või kaitsti veeallikat spetsiaalse pealisehitisega.

Kunstiteose tellimine on tingitud kunstiteoste tellimise ehk nn protsendiseadusest ja selle maksumus koos autorihonorariga on 37 000 eurot.

Kustiteose valiv välja žürii, kuhu kuuluvad Eesti kunstnike liidu esindajad Agur Kruusing ja Elis Saareväli, Maarin Ektermann Eesti kunstiteadlaste ja kuraatorite ühingust, Kalli Pets muinsuskaitseametist ning Kaire Tooming esindades sihtasutust Haapsalu ja Läänemaa muuseumid.

Osalemistaotlus ja konkursitöö kavand tuleb esitada selle aasta 10. septembriks. Kunstiteos peab olema teostatud ning paigaldatud järgmise aasta 15. maiks.

Kunstiteose tellimise konkursi võistlusjuhend on SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid kodulehel www.salm.ee.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Teeks seekord
Teeks seekord

midagi mis oleks müüride ehitamise ajaga kooskõlas, see kaasaegne jura on vast liiast, või kuidas?!

JOPPEN
JOPPEN

Pudel viina ja kunstimuttide ratsamonument.

Sass1.
Sass1.

pudel viina küll, aga see peab olema 2 meetri kõrgune,
et ikka näha oleks, ja viinapits poole meetri kõrgune !
Proosit !

kodanik2
kodanik2

Kindlasti tuleks kaasta kunstikooli tublide lastega.

wpDiscuz