0

Tobiase sünniaastapäeva puhul kõlab toomkirikus koorimuusika

Lääne Elu

info@le.ee

Helilooja Rudolf Tobiasele on Haapsalus Aafrika rannas püstitatud mälestusmärk. Foto arhiiv

Helilooja Rudolf Tobias 145. sünniaastapäeva tähistatakse pühapäeval Haapsalu toomkirikus nelja koori ühise kontserdiga.

Kuna Rudolf Tobias sündis Hiiumaal, Käinas, korraldati mullu tema sünniaastapäeva puhul kontsert Käina kultuuri vabaaja keskuses ja Kärdla kirikus. Esinesid Tartu segakoor Vanemuine, mille dirigent Tobias kunagi oli ning Käina segakoor “Hiiula” ja Saaremaa kammerkoor “Helin”.
Hiiumaal olles, külastasid koori liikmed ka Tobiase majamuuseumi ning tekkis idee külastada ka järgmisi Rudolf Tobiasega seotud paiku. Sel aastal valiti selleks Tobiase õpingute linn Haapsalu.
Pühapäeval, 3. juunil ongi Haapsalu toomkirikus kontsert, kus segakooriga “Vanemuine” (dirigent Valli Ilvik); kammerkooriga “Helin” (dirigent Mai Rand) ja segakooriga “Hiiula” (dirigent Sirje Lillo) liitub Haapsalu toomkoor (dirigent Sirje Kaasik). Kontserdi kunstiline juht on Valli Ilvik.
Tobiase 145. sünniaastapäeva ei ainult Haapsalus, vaid ka Tartus Peetri kirikus. Seal leiab aset suur kontsert, kus astuvad üles Tartu ja Valga praostkonna koorid ja organistid. Peakorraldajad on Tartumaa praost Tartu Peetri kiriku õpetaja Ants Tooming ja Valgamaa praost Nõo kirikuõpetaja Mart Jaanson. Segakoor “Vanemuine” osaleb sel kontserdil külaliskollektiivina.
Rudolf Tobias sündis 29. mail 1873 Käinas, kust perekond kolis Kullamaale. Kullamaa kalmistule on paigutatud ka helilooja põrm ja samas puhkab ka tema tütar. Pühapäeval süüdatakse küünlad ka perekonna rahulal. Tobiase mälestusmärk on püstitatud ka Haapsalus Aafrika randa.
Tobiase mälestuskontsert Haapsalu toomkirikus algab pühapäeval kl 16.
NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz