Dirhami hotelliehitus läheb riigi otsustada

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Loomuse protest Meritähe vastu. Foto: Peeter Langovits

Loomuse protest Meritähe vastu. Foto: Peeter Langovits

Dirhami sadamasse veekeskust ja hotelli plaaniva Mellson Grupi omaniku Mart Vahteli arendustegevus on sattunud nii loomakaitsjate kui ka suvitajate meelepaha alla.

Samal ajal kui loomakaitsjad võitlevad haide ja raide näitamise vastu, protestivad Dirhami kandi suvitajad sadamast vasakule mere äärde ehitatava hotelli vastu. Mullu suvel algatas Noarootsi vallavalitsus detailplaneeringu 3,4 hektari suurusele maatükile, mille eesmärk on moodustada viie väikese kinnistu asemele kaks suuremat. Neist merepoolsele kerkiks viiekorruseline hotell ja teisel pool teed asuvale alale spordirajatis.

Tänavu jaanuaris oli detailplaneeringu avalik väljapanek, mille peale laekus planeeringu kehtestamise Noarootsi vallalt üle võtnud Lääne-Nigula vallavalitsusele seitse arvamust. Hotelliehituse vastu protestisid suvitajad, kes leidsid, et viiekorruseline hotell looduskaunisse kohta ei sobi. Peljatakse, et tihe liiklus ja suured ehitised lõhuks looduse tasakaalu ning ollakse seda meelt, et rajatav kompleks ei arvesta kohaliku ehitustava ega kogukonnaga.

Üks protestijatest, Dirhami sadama lähedal suvekodu omav Siret Valliveere nimetas hotelli rajamise plaani absurdseks. Kui ta plaanist esimest korda kuulis, pidas ta seda aprillinaljaks. „Linn jäägu linnaks ja maa jäägu maaks,” ütles ta.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Meie oleme Talinast ja
6 aastat tagasi

käime puhkamas maal ning dikteerime mis moodi peab elu maal arenema, kui üldse peabki arenema.

Kägu
6 aastat tagasi

Kahjuks on tekkinud grupp inimesi,kelle elukutse ongi igal võimalikul viisil paljude asjade vastu protesteerida. Kas nad ka riigimakse nagu teised töötajad maksavad ja muud tööd teevad,pole teada.Ja valikud on tihti väga imelikud. Paari hai pidamine on ilmalõpp,aga tselluloositehas ok ?? Ometi kaotavad selle tehase tõttu elupaigad tuhanded loomad-linnud. Ja lastele jäävad kännud ja solgivesi.

Nõndamoodi
6 aastat tagasi

Ma ei saa aru, milleks see Meritäht ja hotell? Dirhamis on nii hea ja vaikne ja siiani on ilma hakkama saadud ja ega polegi seda lagastajate kampa maale vaja. Mina lähen enne Lihulasse Särtsu baari sööma, kui Dirhami Meritähte.

Lonni
6 aastat tagasi

Huvitav on see, et ma ei näe sellel pildil ühtegi “kohalikku” ! !Häält tõstavad siin need , kes ei tea sellest kandist mitte midagi ! Lihtsalt hauguvad koos PEAMISE HAUKUJAGA, st. loomakaitsjatega ! Oleksite te kohalikud, siis teaksite te seda, et seda Dirhami kanti kutsuti kunagi Eestimaa “Siberiks”! Seda sel põhjusel, et seal ei toimunud mitte midagi ,oli täiesti kolgas. Ainult kalalaevad käisid sadamas kala lastimas ja seda ka ainult talvel, sest sadam oli talvel enamasti jäävaba, üks vähestest Eestis! Mina leian , et see “Meritäht ” peab sinna ehitatama, sest muidu on see ikka üks kolgas, nii nagu vanasti… Loe rohkem »

K.S.
6 aastat tagasi
Reply to  Lonni

Täiesti nõus. Ka mina pole mitte ühes saates ega kirjutises ühtegi päriselanikku veel märganud ega nende arvamust kuulnud…Suvitajaid aga küll. Õnneks/õnnetuseks on nood seal sellised jõukamad inimesed sellised. Tahavad haisid näha, siis sõidavad parem kuhugi kasvõi Kariibi mere äärde okeanaariumisse, vaatavad ja mekivad Hennesseyd kõrvale… Tahavad melu, lennukisse ja Nizza. Aga kui vaikust vaja ja inimestest tüdinenud siis Dirhami…Ja nurisevad, et miks pagana pärast see suvebuss käima pandi,tolgendavad siin igasugused, mul ju Cayenne… ja privaatrand… No ja see roheliste koomikute kamp. Vahivad, suu vett või midagi veel hullemat täis, piuksugi tegematta kuidas RMK on meie oma Eesti metsad laastanud nii,… Loe rohkem »

Kata
6 aastat tagasi
Reply to  Lonni

Nii ongi, et suvitajate soovid ja privaatsus on tähtsam kui see, et kohalikud tööpuuduse pärast kõik linna ei põgeneks. Ja ega sel härra või proua suvitajal ka sellest midagi olegi- ongi vaiksem ja rahulikum. Sama jama oli Virtsu tööstuspargiga- kõige suuremad protestijad ja kohtusse kaebajad olid samuti suvitajad, kellele kohalik elu ja areng on vastumeelne. Nemad tulevad 3 kuuks linnast oma kõigi mugavustega korteritest ja kultuuri-ning kaubanduskeskuste virr- varrist ja tal poogen, et kohalik peab oma leivapätsi järgi 10km mööda põhjatuid porimülkas teid 9kuud sõitma. Ja milleks kohalkule spordiplatsid- las viskab laudas sõnnikut…

Vanamees
6 aastat tagasi

Kui veekeskusel on ehitusluba olemas, tähendab see, et sel ehitisel on olemas kõigi vajalike kooskõlastustega projektdokumentatsioon. Ehitusluba kehtib kaks aastat, selle aja sees tuleb labidas maasse lüüa. Takistada saab omanikku ainult raha vms vahendite puudus. Igasusugu kaitsjate hala on hiljaks jäänud.

N55+
6 aastat tagasi

Kõik eestimaalased ei saa sõita välisreisile haisid ja raisid vaatama. Dirhamisse saaks aga küll. Kui need loomakaitsjad kõike kaitsevad, siis miks akvaariumikalu lubatakse aretada, müüa, imetleda – akvaariumites “kinni hoida”?

Milleks
6 aastat tagasi
Reply to  N55+

Mis oleks kui lepiks sellega, et kõiki elukaid ei peagi oma silmaga nägema. Las hai elab rahumeeles omas kodus – mis tast niisama meelelahutuseks ja kellegi rahakotitäiteks vahtimiseks välja panna.

N50+
6 aastat tagasi

Nagu üks hää vastus FB-s oli – äkki siis keelaks juba Tallinna Loomaaia ka ära ? 🙂 Väga haiglane

atraktiivsust, meelelahutust - hoidku selle eest
6 aastat tagasi

Kui ka üks vastane on, ei siis praegune valitsus julge küll poolt olla. Ühesõnaga, jääb ära ja ärme tee mitte midagi, nii on kõigil parem. Tukume.