2

Läänemaal on taas merikotka pesakaamera

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee


Tundub, et kaamera paigaldus õnnestus, kotkad vaatavad meid sealt hea meelega. Foto: kotkakaamera kuvatõmmis 3. märtsil 2018, foorumi liige Liz01

„Merikotkakaamera on paigaldatud Lääne-Eestis asuva pesa juurde. Samal territooriumil asus veebikaamera ka 2009–2013, nn Linda ja Sulevi pesal,“ kirjutas ornitoloog Urmas Sellis Looduskalendri portaalis.

„Kaamera paigaldamine uude kohta võttis kaks lumesajust päeva veebruari alguses, osalesid Renno, Omar, Triin ja Urmas. Kotkaid me sel ajal ei näinud. Loodame, et ka nemad meid mitte,“ meenutas Sellis.

Kotkapesa asub 23 meetri kõrgusel, poegi pole pesas teadaolevalt varem olnud. 2016 oli pesa varisenud puust koos munadega. „Lisasime pesa alla kaks tugevamat männioksa, et kaamera vaatajad järjekordset draamat ei peaks pealt vaatama,“ kirjeldas Sellis. Pesa asustavad linnud on rõngasteta, mistõttu on ka nende päritolu ja vanus teadmata. Aga emaslind tundub Sellise sõnul olevat noorepoolne või vähemalt noorusliku välimusega.

Pesalt avaneb puulatvade taga vaade soole (endine merelaht), kus osaliselt roostik ja võib mõnikord ka rooruikasid kuulda.

Alates 15. veebruarist on vastavalt looduskaitseseadusele inimeste liikumine merikotka pesapaiga ümbruses keelatud (ilma spetsiaalse loata).

„Iga kaamera kaudu pesaelu vaatleja saab sellest reeglist kinnipidamist kontrollida ning on võimalus tunda end nähtamatu keskkonnainspektorina selle pesa juures. Aga loodame, et kõik läheb hästi ja juulis näeme kotkapoegade esimesi lende,“ kirjutas Sellis.

Kotkapesa saab veebist jälgida siit.

Fotod: Triin Leetmaa

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
arvamus
arvamus

Paari päeva pärast ilmub kaadrisse kindlasti harvester.

Anders
Anders

Mul on vareste pesakaamera…
Eho on huvilisi?

wpDiscuz