Rootsi filmiarhiiv avalikustas haruldased kaadrid eestirootslaste saabumisest Rootsi

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Vormsilased põgenikena Stockholmis. Foto: kaader filmist Veckorevy 1944-08-21 (1944) / Rootsi filmiarhiiv

Eesti vabariigi sünnipäeva puhul muutis Rootsi filmiarhiiv avalikuks kroonikakaadrid Eestist, kus muuhulgas näidatakse eestirootslaste saabumist Rootsi 1944. aastal.

1944. aasta 21. augusti nädalakokkuvõttes on näha Natsi-Saksamaa lipu all põgenike Eestist Rootsi toimetanud mootorlaeva Juhan saabumist Stockholmi. Laeva pardal oli ka hulk vormsilasi. Kroonika on jäädvustanud ka eestirootslaste vastuvõtmise ja toimetamise Sabbatsbergi haiglasse, kus nad esmast peavarju said.

Johan tegi 1944. aastal kokku üheksa reisi, viimase reisi tegi 18. septembril alus Triina Tallinnast. Nende paatidega jõudis Rootsi kokku 3335 eestirootslast.

Lisaks eestirootslaste saabumist dokumenteerivale 10minutilisele filmilõigule avalikustas Rootsi filmiarhiiv veel neli kroonikafilmi II maailmasõja eelsest ajast: Rootsi kroonprints Gustaf Adolf 1936. aastal Narvas Põhjasõja mälestusmärki avamas, kuningas Gustaf V reis Baltikumis 1929. aastal, elu Pakri saartel 1935. aastal ning Tallinna ja Tartu vaated 1920. aastast.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments