Galerii: neljapäeva lõunast avatakse Vormsi jäätee

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 22
Täna olid Vormsi jääteel viimased ettevalmistustööd. Foto: Urmas Lauri

Täna pärastlõunal tegid Lääne Teede jääteeehitajad Vormsi trassil viimaseid ettevalmistustöid.

“Homme lõunast teeme tee lahti,” ütles jääteemeister Konstantin Dutov. Homme ennelõunal on veel vaja vedada elektriühendus jäätee mõlemas ostas asuvasse valvurisoojakusse. “Märgid, kadakad, kõik on paigas,” nentis Dutov.

“Kui ilmaolud lubavad, siis on jäätee plaanis avada küll. Hommikul vaatame tee veel üle, kontrollime märgistus ka märgistust,“ ütles maanteeameti Lääne regiooni hooldeosakonna Läänemaa peaspetsialist Tiit Ruut.

Teed peab 30 aastat Vormsi jääteed ehitanud Dutov heaks. Paar pragu olevat, kuid praegu neisse kohtadesse veel ülesõidusildu ehitada pole vaja. Murelikuks tegi mehe võimalus, et praegu ülimadal meri hakkab mõne aja pärast tõusma, siis pressib vesi pealesõitudele ning trass tuleb seniks, kuni vesi uuesti külmunud pole, sulgeda. Mere madalusest saab aimu eriti trassi Vormsi-poolses ostas, kus rannakivid otsekui sambad jääst läbi pressinud on.

Liiklemine jääteedel

Jääteed on liiklemiseks avatud ainult valgel ajal. Soovitatav sõidukiirus on kuni 25 km/h või 40-70 km/h. Kiirusel 25-40 km/h võib sõiduk tekitada jää lõhkumist soodustavat resonantslainet.

Jäätee on ainuke tee, kus turvavööd peab hoidma lahti. Tuleb jälgida, et sõiduki uksed oleks kergesti avatavad ja seisma jätta autot jääteel ei tohi.

Jääteel peab sõiduautode pikivahe olema vähemalt 250 meetrit, et vältida jää liigset koormamist ning võimalikku tagant otsasõitu. Ametlikel jääteedel ei ole Eestis juhtunud ühtegi raskemat liiklusõnnetust ega sõiduki vajumist läbi jää.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uudistaja
6 aastat tagasi

Ajakirjanik kirjutab ,et jääteel seisma jäämine on keelatud aga ise jäi poolel teel seisma ja hakkas pildistama. Anna mõistust!

Tohohh
6 aastat tagasi

30 aastat jääteed teinud Dutov???? 88a alustas? Kust võetakse need andmed? Hea kui 10 aastat on toimetanud sellega.

nonohh
6 aastat tagasi
Reply to  Tohohh

andmed on täiesti õiged, mees on lääne teede ees otsas olnud juba väga pikka aega – kõvasti rohkem kui 10 aastat. ära tule kisama kui asjast midagi ei tea

Tohohh
6 aastat tagasi
Reply to  nonohh

Lääne Teede eesotsas ka veel takkaotsa? 😁 See ei tee temast veel 30 aastase kogemusega jääteemeistrit. Lolli kisa alustasid just Sina!

Lemps
6 aastat tagasi
Reply to  Tohohh

Ega duutov 50 aastat jääteed teind raivu vastu ikka ei saa.