Krõbe ilm püsib nädala lõpuni

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lähema nelja päeva ilm. Kaart: riigi ilmateenistus

Lähema nelja päeva ilm. Kaart: riigi ilmateenistus

Eesti kohal on jäine arktiline õhumass ja tuul on tugev, mis on organismile kiire ja tugeva jahutava mõjuga, teatas riigi ilmateenistus.

Põhja-Euroopa kohal valitseb võimas kõrgrõhuala ulatub Läänemere äärde. Kõrgrõhkkonna serva mööda kandub kirdevoolus Siberi arktilistelt aladelt pärit jäine õhumass Balti riikidesse ning edasi Lääne-ja Kesk-Euroopa poole.

Lähiajal on ilm sajuta ning laialdaselt selge taevaga. Tingimused õhutemperatuuri languseks on soodsad ja eeloleval ööl kõiguvad termomeetrinäidud paari-kolme kraadi ulatuses -25°C ümber. Hommikuks ei ole välistatud mõnes tuulevaiksemas paigas ka -30°C pakane.

Kolmapäev (28. veebruaril) tuleb kõrgrõhkkonna servas sajuta ja laialdaselt selge taevaga. Puhub ikka tugev ida- ja kirdetuul ja see muudab külmatunde märksa suuremaks. Õhutemperatuur langeb öösel -20..-25, kohati -28°C-ni, jäävaba veega rannikul kuni -16°C, päeval -12..-17°C.

Neljapäeval (1. märtsil) püsib kõrg- ja madalrõhkkonna vastasseis. Üksikutes kohtades võib kerget lund sadada. Tuul küll pisut nõrgeneb, kuid on ikka tuntav. Õhutemperatuur on öösel sisemaal -17..-23, saartel ja rannikul -11..-16, päeval -9..-14°C.

Reedel (2. märtsil) koondub Kesk-Euroopa kohale madalrõhuala, Põhja-Euroopas jääb valitsevaks kõrgrõhuala. Nende kahe vahel on Eestis enamasti sajuta, aga võrdlemisi tugeva idakaare tuulega ilm. Õhutemperatuur on öösel -17..-22, rannikul kohati kuni -13, päeval on -8..-13°C.

Laupäev (3. märtsil) tuleb kõrgrõhkkonna servas sajuta ja mõõduka idakaare tuulega. Õhutemperatuur on öösel -17..-22, saartel -8..-16, päeval -7..-12°C.

Pühapäeval (4. märtsil) kõrgrõhkkond küll nõrgeneb, kuid jääb servaga Eesti kohale. Lisandub küll pilvi, kuid sadu veel tõenäoliselt ei jõua. Kagutuul muutub tuntavamaks. Õhutemperatuur on öösel -15..-20, sisemaal kuni -23, jäävaba veega rannikul kuni -10°C, päeval -5..-10°C.

Esmaspäeval (5. märtsil) tõenäoliselt laieneb madalrõhkkond Eesti kohale ja toob lund. Tuul puhub idakaarest. Õhutemperatuur on öösel -5..-10, sisemaal võib kohati alla -10°C langeda, päeval -2..-7°C.

Teisipäeval (6. märtsil) on madalrõhkkonna mõju nõrgem ja lumehooge kohati. Puhub mõõdukas idakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel -7..-12, Ida-Eestis pole välistatud langus kuni -15°C-ni, päeval -3..-8°C.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Sass1.
6 aastat tagasi

tore, et ilmad on külmad, kortermaja, kus elan, küttev firma
tahab ka teenida!

Tont
6 aastat tagasi

Krõbe ilm võib püsida kasvõi jaanipäevani. Kuni jääteede tegemine on riigi käes, neid ei tule. Sest kuigi jääteede tegemiseks on raha ja tingimused olemas, eeldab korrashoid ka reaalset toast välja tulemist.