Swedbanki juht: tänapäeva noored peaks õppima uusi asju

BNS

Robert Kitt. Foto: Urmas Lauri
Robert Kitt. Foto: Urmas Lauri

MTÜ Tagasi Kooli projekti „100 e-külalistundi” raames kolmapäeval tunni andnud Swedbanki juht Robert Kitt rõhutas, et selleks, et tulevikus edukas olla, peaksid tänapäeva noored õppima uusi asju ja mitte kõiki panuseid ühele kaardile panema.

Tehnilises füüsikas doktorikraadi omandanud Kitt rääkis noortele tuleviku tööst ja sellest, mida õppida praegu, et edukas olla. Ta tõi paralleeli füüsikas kasutatava kaose teooriaga, mis tähendab eelkõige seda, et raske on ette ennustada tulevikku, sest kõige väiksemgi mõjutus muudab radikaalselt asjade käiku.

Erialavalikust rääkides rõhutas Kitt, et tegelikult ei oska keegi praegu täie kindlusega väita, mis töökohad on 30 aasta pärast hinnatud. Seetõttu on oluline riske hajutada ja mitte oma panuseid ühele kaardile panna.

„Tuleviku ametikohad sisaldavad kindlasti rohkem ITd ja andmetega töötamist. Üsna kindel on ka see, et seda ametit, mida pärast keskkooli lõpetamist õppima lähete, ja seda tööd, mida te alguses teete, 30 aasta pärast enam pole!” ütles Kitt keskkooliõpilastele, kellel soovitas eelkõige õppida õppima ja õppida uusi asju. „Õppige tegema uusi asju, mida te pole veel teinud, sest kui väliskeskkond mingil hetkel muutub, ja see kindlasti muutub, siis olete olukorras, kus te ei suuda ajaga kaasas käia ja leida uut töökohta. Tuleb õppida kandideerima töökonkurssidel ja õppida ümber õppima.”

Tagasi Kooli juhi Teibi Tormi sõnul toimub 15 protsenti tavapärastest külalistundidest just ettevõtluse ja majanduse valdkonnas, 60 protsenti aga karjäärivaldkonnas. „Õpilaste ettevalmistamine tuleviku töökohtadeks on õpetajatele väga suur väljakutse. Milliseks tööturuks me neid ikkagi ette valmistame? Tasub avatult kuulata, mida erinevad inimesed tänasel tööturul kogevad, sest tööturg on muutumises,” sõnas Torm.

E-külalistunnid on Tagasi Kooli ja partnerite kingitus Eesti Vabariigile sajandaks sünnipäevaks ning selle toimumisele aitavad kaasa EV100, Swedbank, Overall ja Kodanikuühiskonna Sihtkapital.

Praeguse seisuga on veebruari e-külalistundidesse registreerinud 900 klassi ehk umbes 18 000 õpilast. Nende seas ka koduõppel olevaid õpilasi, kutsekoolidest, tavakoolidest, igast Eesti maakonnast ja ka väliseesti koolidest.

Sel nädalal annavad e-külalistunni ka näiteks Marju Lauristin, Rasmus Puur, Põhja-Tallinn, Marju Kõivupuu, Karl Vilhelm Valter ja Helen Sildna.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Jõehobu
6 aastat tagasi

Very deep, very deep