Kutsehariduskeskus hakkab koolitama kaldkatuseehitajaid

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kutsehariduskeskus hakkab õpetama kaldkatuseehitajaid. Foto HKHK Facebook

Haapsalu kutsehariduskeskus (HKHK) hakkab märtsist esimese koolina Eestis õpetama kaldkatuse ehitaja eriala.

HKHK ehitusvaldkonna kutseõpetaja Villu Vapperi sõnul on katuseehitamise oskused väga olulised: „Katusest oleneb, kas maja püsib ja säilib. Nii nagu kala hakkab mädanema peast, nii maja katusest.”

Aastase õppetöö käigus õpitakse kõike kaldkatuste ehitamist alates konstruktsioonide püstitamisest kuni katuse katmiseni eri liiki materjalidega. Vapperi sõnul on kattematerjalidest põhitähelepanu all tänapäeval ehituses kasutatavad materjalid nagu profiilplekk, kivi, lainelised tehismaterjalid ja teised. Tutvust tehakse ka traditsiooniliste katusekattematerjalidega.

Õppetöö toimub tsükliõppena üle nädala neljapäevast laupäevani. Õppeaja sisse jääb ka praktika ehitusettevõttes. Eriala lõpetajad on valmis taotlema kaldkatuseehitaja kolmanda taseme kutsekvalifikatsiooni ja kui neil on varasem ehitusalane töökogemus, siis ka neljandat kvalifikatsioonitaset.

Vapperi sõnul on seni katuseid ehitanud üldehitajad. Nüüd on aga ehitusvaldkonnas võetud suund spetsialiseerumisele. „Üldehitaja on selline arusaamatu eriala, kus peaks nagu kõike oskama. Tegelikult peaks iga tööd tegema oma ala spetsialist,” rääkis ta.

Villu Vapper on olnud kaldkatuseehitaja õppekava loomise juures kutsestandardi loomisest kuni rakenduskava koostamiseni. Ta lisas, et Eestis lähevadki ehitusvaldkonna ettevõtjad sellest aastast järkjärgult üle kutsepõhisele pädevuse tõendamisele. Kui senini võis ettevõtja kvalifikatsiooni tõendada ka erialast haridust ja töökogemust tõendavate dokumentidega, siis tulevikus tuginetakse eelkõige kutsetunnistustele.

Kaldkatuseehitaja on teine ehituseriala, mida kutsehariduskeskus Eestis esimesena õpetama hakkab. 2014. aastal avati HKHK-s esimesena Eestis ehitusplekkseppade eriala.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juss
6 aastat tagasi

kaldkatus on kaldu ja tänapäevane vesi jookseb paremini maha? irw

Anders
6 aastat tagasi

Vanasti olid lame ja viilkatused..nüüd kaldkatused