Selgusid maakondlike talituste juhid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Läänemaa maakondliku talituse juht Neeme Suur. Foto: Urmas Lauri

Täna kinnitati ametisse 14 regionaalhalduse osakonna maakondliku talituse juhti. Talituse juhid valis välja konkursikomisjon. Regionaalhalduse osakond ja selle talitused alustavad tööd 2. jaanuaril 2018.

„Uus aasta algab teisiti. Maavalitsused suletakse ning selle ülesanded jagatakse riigiasutuste ja omavalitsuste vahel ära. Osa maavalitsuste ülesandeid võtab üle rahandusministeeriumisse loodav osakond, mille talitused hakkavad paiknema igas maakonnas,“ ütles riigihalduse minister Jaak Aab. „Regionaalhalduse osakonna talituste tööd hakkavad eest vedama talituste juhid. Nende leidmiseks korraldasime avaliku konkursi ning kui võtta arvesse kõik talitused, siis juhikandidaate oli kokku lausa 268. Usun, et leidsime talitustele tugevad juhid ning uuest aastast saavad need tõrgeteta tööle asuda.“

Uue loodava osakonna põhiülesanneteks on:

  • kohalike omavalitsuste nõustamine;
  • haldus- ja asustusüksuse piiride muutmise korraldamine;
  • arvamuste andmine maakonda puudutavates valdkondlikes poliitikates, regionaalpoliitika kavandamisel ja väljatöötamises osalemine;
  • maakonnaplaneeringute ja riigi eriplaneeringute koostamise korraldamine;
  • järelevalve teostamine kohalike omavalitsuste planeeringute üle ja kohalike omavalitsuste nõustamine planeeringute küsimustes;
  • riigi teenuste osutamise koordineerimine maakonnas;
  • järelevalve tegemine kohalike omavalitsuste üle vara tagastamise ja kompenseerimise valdkonnas.

Regionaalhalduse osakonna maakondlikes talitustes hakkavad sõltuvalt maakonnast töötama 3–7 töötajat. Kokku alustab osakonna koosseisus uuest aastast tööd 67 inimest (võrdluseks: maavalitsustes oli 1. jaanuari 2017 seisuga kokku 477 töötajat).

Igas maakondlikus talituses hakkab tööle talituse juhataja ja enamasti ka planeerijad ning arhivaarid. Lisaks on osakonnas eri piirkondades kuus kohalike omavalitsuste nõunikku, kaks omandireformi peaspetsialisti, kelle tööalaks saab reeglina mitu maakonda ning maakondliku arendustegevuse nõunik (asukohaga Pärnus), kelle tööpiirkond on kogu Eesti. Uue regionaalhalduse osakonna juhatajaks saab Väino Tõemets.

Talitused kuuluvad rahandusministeeriumi regionaalhalduse osakonna koosseisu ning maakondlikel talitustel pole oma eraldiseisvat laialdast otsustuspädevust ja eelarvet. Talituse juht ei ole uus maavanem, maavanemate rolli täitmist maakonna tasandil alates 1. jaanuarist 2018 enam ei toimu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Üks küsimus ainult..
6 aastat tagasi

Valitsus või talitus, mis vahet?! Kas nime vahetus oligi kogu reformi mõte? Tundub, et on rohkem laristamine kui kokkuhoid! Raha liigutatakse küll ühest taskust teise!

Aadu_
6 aastat tagasi

Kas poleks võinud edasi Maavalitsuse nime all tegutseda. Kui palju kulub raha blanketide, logode, templite ja muu asjaajamiste peale… Lihtsalt uskumatu kuidas raisatakse lihtsalt raha ja mängitakse töö tegemist, et õigustada oma olemasolu. Kogu see haldusreform on üks õnnetu asi. Ja 2 nõuniku Eesti kõige väiksemas maakonnas, va. Hiiumaa, sest temal pole kuhugi laieneda