Lääne Malevlane: Lõuna-Läänemaa jaoskonnal täitus kolmas tegevusaasta

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Sõpruskohtumine Lõuna-Läänemaal. Foto: Nele Pernitsa erakogu
Sõpruskohtumine Lõuna-Läänemaal. Foto: Nele Pernitsa erakogu

2014, mil naiskodukaitse Lõuna-Läänemaa jaoskond loodi, hakkasid Kaja Lotman ja Kersti Täht uurima Lõuna-Läänemaal asunud endiste jaoskondade ajalugu. Tehtud töö vahekokkuvõtteks oli 14. oktoobril Kaja eestvedamisel Lihula mõisas Lääne ringkonna ajaloopäev.

Seejärel kuulati Lihula üksikkompanii ruumides ettekandeid Lääne ringkonna, Haapsalu, Risti, Lihula, Kirbla, Massu, Virtsu ja Hiiumaa jaoskonna asutamisest ning tegevusest. Arutleti, kuidas andmeid koguda ja kuidas säilitada uuemat ajalugu. See töö pole kerge, sest paljud dokumendid on hävitatud ja inimesi, kes sellest ajast midagi mäletavad, on elus üha vähem.

Septembris pidasime jaoskonna sünnipäeva. Tegime siis jalutuskäigu Lihula kalmistutel, et leida endiste naiskodukaitsjate haudu ja süüdata nende mälestuseks küünal. Leidsime mitu hauda ja nüüd saame naiskodukaitse mälestuspäeval endiste liikmete haudadel nende mälestuseks küünlad süüdata.

Lõuna-Läänemaa jaoskond teeb koostööd Lihula kodutütarde ja noorkotkastega. Veebruari alguses olid Lihula kooli õpilastel külas õpilased Ida-Virumaalt, kes suhtlesid peamiselt vene keeles. Ühe päeva sisustasime neil koos kodutütarde ja noorkotkastega. Päev lõppes maastikumänguga Lihula mõisamäel, kus tuli õpilastel kontrollpunktides ülesandeid lahendades kasutada äsja õpitud teadmisi.

Aprillis aitasid kodutütred naiskodukaitsjail Lihulas „Anname au!” kampaania sinililli müüa. Kodutütarde ja noorkotkaste rokilaagris Lõuna-Läänemaal Kinksis valmistasid naiskodukaitsjad väliköögis noortele süüa.

Mais korraldasime sõpruskohtumise Märjamaa ja Pärnu jaoskonnale. Kohapeale tulid naiskodukaitsjad oma peredega. Tutvusime kaitseliidu ruumidega Lihula mõisas, tegime jalutuskäigu mõisamäel. Matsalu rahvuspargi külastuskeskuses vaatasime filmi „Matsalu aasta. Elu jääst jääni”. Matkasime Penijõe matkarajal ja pärast pidasime pikniku Keemul.
Keha kinnitatud, suundusime Salevere salumäe matkarajale, kus kõik said oma silmi pesta pühal Silmaallikal. Päev lõppes Salevere karjamõisa viinaköögi õuel, kus perenaine pakkus maitsvat õhtusööki. Giid oli meie oma Kaja Lotman, kes oli koostanud ka kogu marsruudi ja tegi meile kõigile õhtusöögi välja.

Oleme oma jaoskonnaga osa võtnud peaaegu kõikidest Lääne ringkonna üritustest. Kes palju teeb, see palju jõuab!

Triin Leever, Lõuna-Läänemaa jaoskond

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments