Keskkriminaalpolitsei pidas kinni Linnamäe Peekoniga seotud ärimehed

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

 

Linnamäe Peekon. Foto Arvo Tarmula

Keskkriminaalpolitsei pidas kolmapäeval kinni ärimehed Teet Soormi ja Mati Tuvi, kahtlustades neid suures ulatuses omastamises ja rahapesus, teatas riigiprokuratuuri pressiesindaja Kaarel Kallas.

Harju maakohus arestis meeste kontrolli all olevate ettevõtete vara, mille hulgas on osalus Läänemaa suurimas seafarmis Linnamäe Peekon.

Nii Soorm kui ka Tuvi on ettevõtete kaudu seotud Linnamäe Peekoniga. Teet Soorm on ühe Linnamäe Peekoni osaniku Tarva Konsultatsioonide asutaja. Tarva Konsultatsioonide osanik on Teet Soormi isa Ain Soorm. Sellele ettevõttele kuulub umbes veerand Linnamäe Peekonist.

Kalda Investile kuulub umbes veerand Linnamäe Peekonist. Kalda Investi asutasid Mati Tuvi ja Lilian Tuvi. Praegu on juhatuses Lilian Tuvi ja Vahur Laul. Täna arestis Harju maakohus Kalda Investi vara, mille hulgas on umbes 25protsendine osalus Linnamäe Peekonis.

Teet Soormile ei kuulu äriettevõtteid. Keskkriminaalpolitsei kahtlustuse järgi kasutas ta pettusteks aga ettevõtteid, mille üle omas mõjuvõimu ehk oli varjatult nende tegelik omanik. Seetõttu pole võimatu, et ka Linnamäe Peekoni tegelikud omanikud on kahtlustuse saanud Teet Soorm ja Mati Tuvi.

Linnamäe Peekoni suurim osanik on Siim, Ott ja Sulev Saarevälja investeerimisfirma.

Põhja ringkonnaprokuratuuri prokurör Stella Veber selgitas, et seni kogutud tõendite järgi on alus HKScan Baltikumile juhtkonda kuulunud Teet Soormi ja Mati Tuvi kahtlustada ettevõttele kahjulike tehingute tegemise läbi usalduse kuritarvitamises ning kokku ligi pooleteise miljoni euro omastamises ning samas ulatuses rahapesus.

„Esitatud kahtlustuste järgi omastasid Teet Soorm ja Mati Tuvi aastatel 2010-2016 AS Rakvere Farmide vara, kasutades selleks nendega seotud isikutele kuuluvate või nende kontrolli all olevate ettevõtetega sõlmitud lepinguid. Samuti kasutati fiktiivseid arveid kuritegelikul teel saadud raha legaliseerimiseks. Lisaks sõlmisid Teet Soorm ja Mati Tuvi ettevõttele kahjulikke rendi- ja garantiilepinguid, millega võeti ettevõttele põhjendamatuid kohustusi summas üle 3 miljoni euro. Tänaseks on kriminaalmenetluses tsiviilhagi tagamiseks arestitud üle 1,3 miljoni euro väärtuses erinevat vara,“ lisas prokurör Veber.

Üks osa nendest varadest on osalus Linnamäe Peekonis.

Keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo menetlustalituse juhi Ülav Kalfi sõnul sai politsei avalduse võimalike rikkumiste kohta aktsiaseltsi esindajatelt, kes teostasid ettevõttes sisejuurdlust.

Täna teostati erinevates Eesti linnades kahtlustatavate elu- ja töökohtades läbiotsimisi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kalda
6 aastat tagasi

Pole vist palju enam vaja ju . et Saareväljade ja muude tegelinskite mahhinatsioonid ka lõpuks päevavalgele tulevad…….ootame ära . võib huvitavaks kiskuda

Jaks
6 aastat tagasi

Saarekate juures ka kuuldavasti.