Pärnu neelab Lääne-Eesti valimisringkonna

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Valimiskomisjon soovitas vähendada riigikogu valimisringkondade arvu 12-lt seitsmele, Saare-, Lääne- ja Hiiumaa valimisringkonda ootab liitumine Pärnumaaga.

Praegu jaguneb Eesti 12 valimisringkonnaks. Uue kava järgi oleks valimisringkondi seitse. Seni on Läänemaa moodustanud ühe ringkonna koos Saare- ja Hiiumaaga, edaspidi liidetaks ringkond Pärnumaaga. Mandaate oleks samuti rohkem – kuue asemel 13 –, ringkond ise aga muutuks nii suureks, et Läänemaalt ei pruugi enam keegi riigikokku pääseda.

„Läänemaa kandidaatide jaoks häid variante pole. Uus suurem piirkond kujutab endast Pärnu oblastit,” ütles Läänemaa saadik riigikogus Andres Ammas (Vabaerakond). Juba praegu on läänlasel Ammase sõnul keeruline võita saarlaste ja hiidlaste südameid.

„Pärnakad sõidavad meist lihtsalt jõuga üle,” ütles Ammas uue valimisringkondade jaotuse kohta. Ammase sõnul ootab meid seitsme ringkonna puhul hiidlaste saatus, kes seni vaid paaril korral on ühe kandidaadi taha koondudes suutnud oma mehe Toompeale viia.

Seitsme piirkonna plaanil on Ammase sõnul siiski ka häid külgi: „See on õiglane, kui piirkonnad on enam-vähem ühesuurused – siis on Läänemaa valija hääl sama tähtis kui näiteks harjumaalase oma.”

Suuremates piirkondades on väiksematel erakondadel kergem kas või üks mandaat saada. „Rohkem erakondi parlamendis tähendab rohkem demokraatiat ja rohkem debatti,” ütles Ammas.

Suurtes ringkondades eristuvad aga staarpoliitikud teistest veel rohkem. „Piirkondlikult tuntud perspektiivikal tegijal on keeruline võistelda kogenud poliitikahaide või tuntud telenägudega,” ütles Ammas.

Riigikogu liige Lauri Luik (Reformierakond) peab seitsme piirkonna plaani hirmutavaks. „Tundub, et selle plaani on teinud inimene, kes pole kunagi reaalselt valimistega kokku puutunud,” ütles Luik.

Luik märkis, et ei kujuta ette, kuidas sellises ringkonnas poliitikud inimesteni jõuavad. „Niigi on meie valimisringkonnas kolm maakonda, mis on oma identiteedilt ja olemuselt väga erinevad, nüüd plaanitakse veel üks liita,” ütles Luik. Suuremate ringkondade puhul tekib Luige sõnul oht, et väiksemate piirkondade saadikud ei pääse enam löögile. „Väiksemate kohtade hääl ei jõua parlamenti,” ütles Luik.

Esialgu on segane, kas uued valimisringkonnad hakkavad kehtima juba järgmisteks riigikogu valimisteks. Ammase sõnul on riigikogu liikmedki valimiskomisjoni uute mõtetega esialgu kursis vaid meedia kaudu. „Vähe tõenäoline, et muudatused võiksid kehtima hakata enne 2023. aastat,” ütles Ammas.

Seitsme ringkonna plaan on üks neljast, kuid seni kõige sobivamaks arvatud.

Riigikogu liige Jaanus Karilaid (Keskerakond) pooldaks hoopis teist varianti, mis poolitaks Harjumaa. „Üks pool Lääne-Virumaale, teine Läänemaale ja Hiiumaale, kuna kahe viimase tõmbekeskus on Tallinn, mitte Pärnu,” ütles Karilaid. Saaremaa läheks aga kokku Pärnumaaga. „Selline lahendus sunniks jälgima ääremaade arengut ka peaministrikandidaatidel,” märkis Karilaid.

Karilaid ütles, et uued võimalikud ringkonnad hakkavad suure tõenäosusega kehtima aastal 2023.

„Ma eeldan, et seda ei tehta enne 2019. aasta valimisi, kuigi pole sellele kinnitust saanud. Aasta enne valimisi nii põhimõttelisi muudatusi teha ei tohi ega ole ka reaalne,” ütles Luik.

Riigihalduse minister Jaak Aab ütles, et ei pea tõenäoliseks, et saabuvateks valimisteks hakataks midagi muutma. „Seitse piirkonda praegu oleks liiga radikaalne – see jagaks Eesti täiesti ringi. Peab olema teatud aeg, ka poliitikutele, kes kavatsevad kandideerida. Nad peavad ette teadma, et plaane teha,” ütles Aab.

Vabariigi valimiskomisjon teatas eelmisel nädalal, et kui riik jagada seitsmeks piirkonnaks, on mandaatide arv ringkonnis võimalikult võrdne ning ringkonnad on piisavalt suured, et vähendada demograafiliste muudatuste mõju.

Riigikogu põhiseaduskomisjon arutab uut valimiskorda tuleval nädalal.

 

Uued valimisringkonnad/mandaadid

Saare-, Lääne-, Hiiu- ja Pärnumaa 13

Harju- ja Raplamaa 15

Ida-Viru- ja Lääne-Virumaa ning Järvamaa 15

Tartu linn, Tartu- ja Jõgevamaa 15

Viljandi-, Valga-, Põlva- ja Võrumaa 13

Tallinna kesklinn, Lasnamäe, Pirita ja Kristiine linnaosa 15

Haabersti, Nõmme, Põhja-Tallinn ja Mustamäe linnaosa 15

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments