Postimees: maakonnad ei saa isegi otsustada, kas nad üldse tahavad tasuta bussitransporti

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Tartu-Haapsalu buss. Foto: Markus Sein

Tartu-Haapsalu buss. Foto: Markus Sein
Ehkki maakondades bussiliiklust korraldavad keskused on valdavalt tasuta bussisõidu vastu, jäetakse nad ilmselt üldse otsustusõiguseta, kirjutas Postimees.

Esmaspäevases “Aktuaalses kaameras” esitlesid nii Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) poliitikud kui ka majandus- ja taristuminister Kadri Simson (Keskerakond) värsket kokkulepet. Ühistranspordikeskused saavat selle järgi ise otsustada, kas nad soovivad oma maakonnas 1. juulist tasuta ühistransporti või eelistavad selleks mõeldud raha kasutamata jätta.

Pealtnäha sujuv kokkulepe andis mõlemale poolele võimaluse krüptilisteks võidusõnumiteks: tasuta transport tuleb, aga otsustusõigus jäävat piirkonnale. Kes neid lauseid uskusid, said poolega petta. Lõplikku kokkulepet tasuta transpordi kehtestamises Simsoni ja IRLi vahel tegelikult pole.

Seaduse järgi ei saagi maakondlikud ühistranspordikeskused ehk omavalitsuste moodustatud MTÜd üldse määrata, kas nad tasuta transporti soovivad. See sõltub Simsoni määrusest, mis peab valmima jaanuariks. Seetõttu töötatakse ministeeriumis praegu endiselt edasi plaaniga, et üldine tasuta maakonnatransport tuleb 1. juulist eranditeta igal pool.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments