Maaelu: seakatk jõuaks Hiiumaale vaid inimeste abil

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee


20. september 2017. Seakatk Lääne-Nigula vallas Linnamäel. Foto. Arvo Tarmula

Praegu on Eestis Aafrika seakatkust puutumata Hiiumaa, kuid üsna tõenäoline on, et metssigade arvu kasvades hakkab haigus mandril ida suunas tagasi liikuma, kirjutab ajaleht Maaelu.

Seakatku intensiivne leviala on Lääne- ja Loode-Eestis, idas ja lõunas on saabunud suhteline rahuaeg, kuid see ei tähenda, et epideemia peagi lõppemas oleks. Praegu on seakatkust vaba veel Hiiumaa ja loomulikku rada mööda see saarele ei jõua.

„Vahemaad on piisavalt suured selleks, et haige siga sinna ujuda jõuaks. Haigus kulgeb sedavõrd ägedalt, et võtab loomalt jõu ruttu,” selgitas maaülikooli professor Arvo Viltrop. Seega jõuaks seakatk Hiiumaale vaid inimtegevuse kaasabil. Kas siis viiakse mandrilt sinna seakatkust nakatunud metssealiha, mis näiteks toidujäätmetega metssigade söögiks satub.

 

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Halukalur
5 aastat tagasi

Kui metsanotsu üle jää läheb, kas siis on inimene viinud taudi saarele ????