Aap Uspenski tuli veteranide maailmameistrivõistlustel hõbedale

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuldmedalist Detlef Hein Lothar John (vasakul), hõbe Aap Uspenski ja pronks Toni Leander Hannula. Foto erakogu

Haapsalu veteranmaadleja ja maadlustreener Aap Uspenski tuli Bulgaarias Plovdivis peetud veteranide maailmameistrivõistlustelt tagasi hõbemedaliga.

Veerandfinaalis võitis Aap Uspenski kasahhi Igor Zadnepryannyy 2-0 ja poolfinaalis Iraani maadlejat Mohammad Reza Marzbani 4-0. Finaalis tuli aga tunnistada punktidega 1:4 tunnistada sakslase Detlef Hein Lothar Johni paremust.

Uspenski sõnul oligi finaal tema jaoks kõige keerulisem. „Korraks kaotasin valvsuse, jäin natuke tukkuma ja andsin esimesed kaks punkti ära. Võrdsete meeste puhul on sellega matš otsustatud,” rääkis Uspenski. Kuna matšid on lühikesed, 2+2 minutit, siis vastupidavuse asemel on oluliseks muutnud kiirus ja agressiivsus. Uspenski lisas, et tagantjärele oli sakslane tunnistanud, et ei mäleta matši viimasest minutist midagi, kuigi võistlusolukorras see vastasele välja ei paistnud. „Kui matš oleks kauem kestnud, võib-olla siis oleks võimalusi tekkinud.”

Uspenski võistles veteranide maailmameistrivõistlustel üle 50aastaste klassis kuni 100kiloste meeste hulgas. Samas klassis osales võistlustel teinegi Läänemaa maadlustreener ja veteranmaadleja Tiit Seiton, kes lõpetas kaheksa mehe seas kuuenda kohaga.

Oma konkurentide kohta ütles Uspenski, et tase oli ühtlane. Oma poolfinaalivastase, iraanlasega oli ta 10 aastat tagasi maadelnud. „Soomlast, kes 1985. aastal sai pärismaadluses EM pronski, teadsin, aga maadelnud temaga ei ole,” lisas ta. Maailamieistri tiitli saanud sakslase kohta ütles Uspenski, et mees on veteranide klassis viiekordne maailmameister: „Aga ta on tulnud vabamaadlusest ja varem polnud ma tema käekäiku jälginud.”

Veteranide maailmameistrivõistlusi maadluses peetakse igal aastal. Eelmisel aastal aastal jättis Uspenski võistluse vahele, sest polnud tunamullu samal võistlusel saadud vigastusest veel taastunud. Veteranide klassis on Uspenskil ette näidata maailmameistri tiitel 2013. aastal ning rida hõbe- ja pronksmedaleid. „Ma ei lähe kunagi teise või kolmanda koha järele, nii et selles mõttes oli seekordne võistlus pettumus,” ütles ta.

Küsimusele, miks ta veteranide maailmameistrivõistlustel käib, vastas Uspenski: „Et ennast vormis hoida.” Tema sõnul annab võistlusteks valmistumine stiimuli ja motivatsiooni ennast liigutada ja kaalu normis hoida. „Mulle meeldib süüa ja saunas õlut juua. Kui neid võistlusi ei oleks, kaaluksin varsti 130-140 kilo.”

Uspenski lisas, et tema jaoks on tegemist kahe võistlusega: esimene on võistlus kaaluga ja see algas juba paar kuud enne võistlust. „Selle ma võitsin,” muigas maadleja, kes pidi võistlusteks 15 kilo kaalus alla võtma.

Uspenski sõnul on tal selles mõttes hea võistlusteks valmistuda, et sparringupartner – Tiit Seiton – on lähedalt võtta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments