Kultuuriprojekt viis sada õpilast Tallinna teatrisse

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Neljal päeval käis Ridala ja Nikolai kooli elu teistmoodi kui tavaliselt: kolmapäeval ja reedel käidi Tallinnas teatris, teisipäeval ja neljapäeval oldi vastastikku külas.

Tegemist oli kahe kooli ühisprojektiga, mis tutvustas kohtumiste ja teatrielamuste kaudu oma kultuuri.

Teisipäeval käisid mõlema kooli 7.–9. klassi õpilased Haapsalus raudtee- ja sidemuuseumis, kus tutvusid side ajaloo ja kommunikatsiooniga. Nikolai koolis räägiti kuulsaist vene inimestest, kes on olnud seotud Haapsaluga: Peeter I, helilooja Pjotr Tšaikovski, diplomaat Aleksandr Gortšakov, kunstnik Nikolai Roerich. Külastati nendega seotud paiku ja lahendati ülesandeid. Eesti lastel olid ülesanded vene keeles, vene lastel eesti keeles, vastastikku aidati üksteisel tekstist aru saada, selgitas Nikolai kooli direktor Aive Saadjärv.

Saadjärve sõnul ei ole nii, et iga kool hoiab omaette. Töötubades on mõlema kooli lapsi ja nad peavad koostööd tegema.

„Pole niisama koosolemine,” lisas Saadjärv.

Kolmapäeval sõideti kolme bussiga – koos õpetajatega üle saja inimese – Tallinna Vene teatrisse, kus vaadati lavastust „Tähtis on olla tõsine” ja tutvuti teatrimajaga.

„Muljed on positiivsed,” kiitis Saadjärv. „Etendus meeldis, ekskursioon meeldis, käidi lava taga ja näitlejate ruumides.”

Neljapäeval oldi Ridala koolis, kus peeti inglise keele tundi ja fotojahti kooli ümbruses, kunstistuudios õpiti plakatite ja afiššide tegemist ning koguti elulisi tarkusi.

Reedel sõideti taas kolme bussiga Tallinna, aga seekord Estoniasse, et vaadata balletti „Giselle”. Enne etendust räägiti teatris, mis on ballett, mida balletti vaadates jälgida, milline on selle balleti esteetika, kostüümid ja dekoratsioonid, milline on Eesti rahvusballeti tantsija elu jms.

Projekti kõigis ettevõtmistes osalevad mõlema kooli 7.–9. klassid, aga teatrisse võetakse kaasa ka Ridala kooli nooremad lapsed. Vene teatrisse sõidab Ridalast 5.–9. klass, sest etendus on alla 12aastastele mittesoovitatav, täpsustas Ridala kooli direktor ja projektijuht Milve Viigand. Estoniasse läheb Ridalast 4.–9. klass.

Milve Viigand ütles, et Ridala koolis õpitakse vene keelt ja lapsed saavad seda praktiseerida. Mõlema kooli lapsed on leidnud endale uusi sõpru. Tänavu tuli Nikolai koolist üks õpilane Ridala kooli 9. klassi, et eesti keel paremini selgeks saada ja gümnaasiumis edasi õppida. Viigand uskus, et seda sammu julgustas astuma mullune ühisprojekt.

„Jajah, need on ohtlikud projektid meie jaoks,” naeris Saadjärv. „Tegelikult on need väga head projektid, hea, et leidub, kes neid kirjutab ja rahastab.” Selle projekti algatus tuli Ridala koolist.

Nikolai ja Ridala koolil oli nelja päeva pikkune ühisprojekt ka mullu, siis oldi kaks päeva koos Tuksis, üks päev Haapsalus ja teine Ridala koolis. Samasugune koostööprojekt on Nikolai koolil Uuemõisa algkooliga, selles osalevad mõlema kooli 6. klassid. Neil on Põlvamaal maanteemuuseumis juba käidud, laager on veel ees, ütles Saadjärv.

Mõlemat projekti rahastab haridusministeerium.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments