Haapsalus pole rikutud rahatähti kuhugi viia

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Foto: Arvo Tarmula

Swedbanki Haapsalu kontor keeldus vastu võtmast vigast 50eurost rahatähte, mis oli võetud panga rahaautomaadist. Eesti Panga hinnangul on see panga kohus.

Keerulisse seisu sattus haapsallanna (nimi toimetusele teada), kes sai Haapsalus Swedbanki pangaautomaadist sularaha välja võttes defektse 50eurose rahatähe. Rahatähes oli väike auk, mistõttu ei lubanud ühe Haapsalu apteegi rahakontrolliaparaat seda maksmisel vastu võtta.

„50eurone ei ole viieeurone, see on mõnele inimesele ikka päris suur raha,” rääkis haapsallanna, kes ei osanud rikutud rahatähega mujale pöörduda kui Swedbanki kontorisse. „Seal aga laiutati käsi,” rääkis ta. Kuna Haapsalu pangakontorid enam sularaha vastu ei võta, ei saanud seal ka rikutud rahatähte ära anda ega ümber vahetada.

Lõpuks andis pangatöötaja soovituse püüda defektne 50eurone tagastada raha sissemakse automaati. Haapsallanna õnneks võttis masin rahatähe vastu. Pangakontorist soovitati ka seda, et uuesti raha välja võttes võiks valida väiksemaid kupüüre, siis pole ohtu sama defektiga rahatähte uuesti saada.

Kui aga automaat poleks rahatähte vastu võtnud, pidanuks minema seda vahetama mõnda sularahaga tegelevasse pangakontorisse, lähimad asuvad Tallinnas ja Pärnus. „See aga on taas kuludega seotud,” ütles haapsallanna.

Eesti Panga pressiesindaja Viljar Rääski sõnul on kommertspanga kohustus vastutada, et nende välja antud sularaha oleks kvaliteetne. „See puudutab nii kontorist kui ka automaadist väljastatavat raha,” lisas ta.

Rääsk ütles, et kui kommertspank on andnud kliendile rikutud raha, peaks ta olema paindlik kliendi mure lahendamisel ega tohiks klienti jooksutada.

Rääsk ei pea õigeks, et rikutud kupüür sisestatakse uuesti automaati. „See ei lahenda juba tekkinud probleemi – järgmine pangaklient võib saada automaadist sellesama rikutud kupüüri,” ütles ta.

Eesti Panga hinnangul peab ligipääs pangateenusele olema inimestele kättesaadav, seega tuleb leida paindlikke alternatiivseid lahendusi. Rääsk tõdes, et sularahateenuse kättesaadavus on maapiirkondade valupunkt. „Kui kommertspank kärbib klientide vähesuse tõttu mõnes piirkonnas teenust, on ühtlasi kommertspanga vastutustunde küsimus leida paindlikke lahendusi klientidele, kellele tekitavad muudatused raskusi,” ütles ta.

Swedbanki klienditeenuste juht Ede Raagmets ütles, et arvestades tekkinud olukorda, kus Haapsalu linnas ei ole võimalik enam pangakontoris sularahatehinguid teostada, töötab Swedbank oma klientidele lahendust rikutud kupüüride vastuvõtmiseks.

10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mairis
5 aastat tagasi

EESTI PANK kelle korraldada on meie pangadus ei suuda käsku anda tema alluvuses olevale pangale???

Margus
5 aastat tagasi
Reply to  Mairis

Täpselt! Mis mõttes ei saa inimene pangas sularahaga opereerida? Pangad lihtsalt sõidavad kodanikest kasumiahnuses üle. Kellegil hulga tegemata tööd- kõik mis puudutab sularaha ja üldse raha peab olema igas panga esinduses teostatav k. a. valuutavahetus!

turist
5 aastat tagasi

Sain suvel Swedi eestoa automaadist kümneka, mis oli 10mm lühem. Viibutasin seda tükk aega automaadi kaamera ees, igaks juhuks. Sokutasin rahatähe turumüüjale ära. Hirmus piinlik, aga eks nad oska sularaha nutikamalt käidelda.

Mihkel
5 aastat tagasi

Mine tea, äkki võtab rahaautomaat vastu ka koopiamasinast välja prinditud rahad, igaljuhul peab proovima.

Kübe
5 aastat tagasi

Miks ei ole kuhugi viia? Iga panga ukse kõrval on ju prügikast. Said katkise rahatähe? Viska minema ja võta uus…ehk seekord veab paremini.

arvamus
5 aastat tagasi

Pangakontoris võiks väike sularaha kogus olla erakorralisteks juhtumiteks nagu seesama vigaste rahatähtede ümbervahetamine. Ei tohiks ju nii võimatu olla.

2. kodanik
5 aastat tagasi
Reply to  arvamus

Selleks ei ole isegi vaja pangal rahatagavara omada. Piisab sellest, kui pank võtab vigase rahatähe vastu paneb selle kliendi arvelduskontole. Peale seda on kliendil võimalik uuesti automaadist sularaha välja võtta, kartmata, et saab eelmise kunde poolt sisestatud vigase rahatähe. See, kui pank kuulutab, et töötab lahenduste kallal, on üks umbluu jutt. Ja lõppkokkuvõtteks on see üks paras kivi Toompea võimukoalitsiooni kapsaaeda, sest pole ju midagi lihtsamat, kui need asjad seaduse tasemel paika panna. Kurb, et need samad erakonnad tuututavad Haapsalus, kui hoolivad nad on….

Tsirkus
5 aastat tagasi

Need agulipangad tuleks üldse sulgeda, kui ei ole soovi enam pank olla. Uskumatu, et riigi tasemel seda pole reguleeritud. Loodan, et tuleb Coop vm teine nt.ühistupank ja hakkab taas pangateenuseid osutama.

juss
5 aastat tagasi

Rahatähes oli väike auk, mistõttu ei lubanud ühe Haapsalu apteegi rahakontrolliaparaat seda maksmisel vastu võtta.
Ja sularahaautomaat võttis probleemideta raha vastu?

Lii
5 aastat tagasi
Reply to  juss

Kusjuures ringluses on väga palju katkiseid, pragudega rahatähti, aga poed on siiani kõik vastu võtnud. Üks kord andsin ka külje pealt ca 0,5 cm ära rebitud 10-eurose Haapsalu poodi, võeti vastu. Mõtlesin ka, et kas võetakse vastu, aga ikka võeti.