Galerii: Kuressaare ja Haapsalu kunstiklubid avasid ühisnäituse

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Haapsalu kunstiklubi liige Valve Fihlmann ütles, et saarlased on Haapsalus vastukülaskäigul. 2015. aastal tegid Saaremaa ja Haapsalu kunstiklubi ühisnäituse Kuressaares, nüüd tulid saarlased oma loominguga Haapsalu linnagaleriisse. Kokku eksponeerib oma loomingut 33 kunstnikku, 22 saarlast ja 11 haapsallast.

„Võtsime kaasa viimase kümnendi tööd, mis seostuksid näituse pealkirjaga,” ütles Saaremaa kunstiklubi liige kuraator Lii Pihl. Pealkiri „Armastusega” pole aga tegelikult nii piirav, kui võiks tunduda. „Teemast olenemata on kõik tööd ju armastusega tehtud,” märkis Pihl. Lõviosa näitusel eksponeeritust on maalid, aga on ka  keraamikat ja klaasi ning siidimaali. Klaasikunstnik Helen Maasik eksponeerib puhutud klaasi intrigeeriva pealkirja all „Saaremaa „õ” ja Saaremaa „ö”. Laest rippuvad siidimaalid (Anne Tootma) muudavad näituse ruumiliseks. May ja Ursula Aavasalu eksponeerivad tuntud headuses keraamikat, Aide Leit-Lepmetsalt on väljas kümmekond rakukassi. Huvitava rakutehnikas kompositsiooni on loonud Saaremaa kunstnik Reine Väli („Armastusega ahjust”).

Fihlmann ütles, et Saaremaa ja Haapsalu kunstiklubi on mõlemad erilised. Haapsalu 57aastane kunstiklubi on Eesti kõige vanem, Saaremaa kunstiklubi aga kõige suurem ja sinna kuulub kõige rohkem professionaalseid kunstnikke. Haapsalu kunstiklubis on praegu 16 liiget, Saaremaa kunstiklubis aga 39 liiget. Saaremaa klubisse kuulub neli kunstnike liidu liiget: graafik Külliki Järvela, metallikunstnik Endla Tuutma, tekstiilikunstnik Anne Tootma ja maalikunstnik Kristiina Pärk.

Näituse „Armastusega” kujundasid Anne Tootma ja Endla Tuutma. Esialgu oli plaanis paigutada maalid kahte seina kuuluvuse printsiibi järgi: et ühes seinas on saarlaste ja teises seinas haapsallaste maalid. Lõpuks sellest siiski loobuti ja pildid on seintel vaheldumisi, juurde pole märgitud, kas kunstnik kuulub Saaremaa või Haapsalu klubisse. Ühisnäitus jääb avatuks Haapsalu linnagaleriisse 29. oktoobrini.

Fotod: Arvo Tarmula

 

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments