Parkimisanarhia Haapsalus ootab endiselt lahendust

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Arhiiv

Kuigi suvehooaeg on läbi, pole probleemid parkimisega kuhugi kadunud. Eelmise neljapäeva õhtul sai politsei taas kõne valesti pargitud autost, mis vaatamata sellele oli samas kohas ka veel järgmisel hommikul.

Facebooki Haapsalu & Läänemaa gruppi tehtud postitus räägib Haapsalu elanike katkenud kannatusest ja pahameelest, et parkimishuligaanidega midagi ette ei võeta.

Sotsiaalmeedias Härra Kodaniku nime kasutav Haapsalu elanik kirjutas eelmisel neljapäeval Facebookis, et üks auto pargib juba kolm tundi tema värava sissesõidu ees, kus lisaks on joonistatud ka parkimist keelav kollane joon.

„Kõne politseisse tund tagasi ja sealt öeldi, et asjaga tegeletakse. Peale tunni möödumist sai siis uuritud, et mis värk on? Auto siiani omal kohal. Politsei vastus: „Omanikule sai helistatud ja lubas kunagi auto ära koristada.“ Sellise suhtumisega ei saa siin linnas ilmselt kunagi parkimine korda. Ja isegi ei ole ürituste aeg…“ kirjutas Härra Kodanik. Postituse autor ütles Lääne Elule, et soovib anonüümseks jääda.

Haapsalu politseijaoskonna patrullitalituse juht Meelis Laurmann kinnitas, et selline intsident tõesti juhtus.

„Laekunud info kohaselt ei takistanud sõiduk otseselt kellegi väljasõitu, tegu ei olnud ohtliku rikkumisega, politsei poolt juhile karistust ei järgnenud ja teave edastati Haapsalu politseijaoskonnale infoks. Sellistes olukordades ei ole politsei eesmärk karistada, vaid püüda lahendada olukord muul moel,“ selgitas Laurmann.

Häirekeskuse töötajad võtsid ühendust auto omanikuga ja selgus, et omanik rentis ühele välismaalasele. Kokkulepe jäi, et omanik võtab rentnikuga ühendust. Teisaldamiseks Laurmanni sõnul alust ei olnud, kuna sõiduk ei takistanud häirekeskusele antud info põhjal hoovist väljasõitu.

Paraku ei olnud politsei leebetest meetmetest midagi kasu, sest valesti pargitud auto seisis samal kohal ka järgmisel hommikul.

„Politsei kõne ei toiminud, trahvi ilmset ei tehtud ja elu läheb edasi. Lihtsalt uskumatu meie politsei suhtumine,“ nentis Härra Kodanik.

Mees lisas, et häirekeskuse info, nagu poleks pargitud sõiduk takistanud hoovist väljasõitu, on vaid pool tõde.

„Kuna ma kasutan autol järelhaagist, siis oli hoovi keeramine võimatu. Minu ajend helistada oligi soov haagisega hoovi pääseda. Olukorra lahendamiseks olin sunnitud rikkuma liiklusseadust ja sisse keerama Ehte tänava poolt, kus tegelikult on pööre keelatud,“ kirjeldas Härra Kodanik absurdset olukorda. Kui mees järgmise päeva õhtul töölt koju tuli, oli võõras auto tema värava eest lõpuks läinud.

Härra Kodanik ei usu, et linnavalitsus ja politsei on võimelised parkimisanarhia lõpetamiseks midagi ette võtma.

„Siin on olnud terve suvi aega ette võtta. Enne valimisi saab ainult lubadusi pilduda, ei muud. Seda kõike on nähtud ja näeb ka edaspidi iga nelja aasta tagant,“ nentis ta.

Vana probleem

„Parkimine on olnud Haapsalu linnas probleemiks juba aastaid ja seda eriti suurürituste ajal, sest Haapsalu vanalinn on väike ja tänavad kitsad. Nii möödunud kui ka käesoleva aasta suvel oleme parkimise probleemidele märgatavalt rohkem tähelepanu pööranud. Suurürituste ajal on meil õnnestunud vanalinna kitsad tänavad hoida „puhtamana“ kui eelmistel aastatel,“ märkis Laurmann.

Paremaid lahendusi parkimise korraldamiseks on tema sõnul otsitud maavalitsuse ja ka linnavalitsuse tasandil, katsetanud on nii liikluskorraldusvahendite kui ka inimressursi kaasamist.

„Suurürituste aeg on küll möödas, kuid me jätkuvalt tegeleme selle probleemi lahendamisega. Siiski ei taga ükski järelevalve meede sajaprotsendiliselt seda, et rikkumisi ei tule,“ nentis Laurmann.

Patrullitalituse juht osutas, et on tulemas KOV valimised ja politseil on uuele kohalikule omavalitsusele mitmeid ettepanekuid, et leevendada parkimisprobleeme Haapsalus. „Täpsemalt on sellest praegu aga veel vara rääkida,“ lisas ta.

Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman, kelle haldusalasse kuulub ka liikluskorraldus, ütles, et linn on liikluskorraldusvahenditega parkimise korralduse Haapsalu linnas ära reguleerinud.

„Politsei peab liikluskorraldusvahendeid eiravate sõidukite juhtide tähelepanu rikkumisele juhtima ja vajadusel ka sanktsioneerima, kirjutades välja trahvi või liiklusohtliku olukorra korral tellima teisalduse,“ rääkis ta.

Aselinnapea tunnistas, et Haapsalu linnal puudub praegu võimekus teha järelevalvet valesti parkijate osas, kuid kõrghooajaks on plaanis selline võimekus tekitada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments