Haapsalu kaotas viimase sularahaga arveldanud pangakontori

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Haapsalu SEB kontori nõustaja Gerdi Vooreli sõnul on klientidel kahju, et nad enam pangas münte vahetada ei saa. Foto: Arvo Tarmula

 

Lääne maakonnas ei saa enam üheski pangakontoris oma kontole raha kanda ega välja võtta, samuti ei saa valuutat ega metallraha vahetada.

Läänemaal on üldse kaks pangakontorit: Swedbanki ja SEB kontor. Mõlemad asuvad Haapsalus. Swedbank lõpetas Haapsalu kontoris sularahaga arveldamise 2014. aasta kevadel, tänavu augustis otsustas sularahaga arveldamisest loobuda ka Haapsalu SEB kontor.

Spaad valuutat ei vaheta

21. augustil kolis kontor oma senisest asupaigast Haapsalu tagalinnas Posti tänavasse, hoonesse, kus viimati tegutses ööklubi Lemon. Pärast kolimist enam sularahaga ei tegelda.

„Ega inimestel selle üle väga hea meel ole, aga kartsime hullemat,” ütles Haapsalu SEB kontori nõustaja Gerdi Voorel.

Suurem osa inimesi tunneb Vooreli sõnul puudust just valuuta- ja mündivahetusest. Raha sissemakseautomaat võtab vastu paberraha, münte sinna panna ei saa. Mida nõustaja klientidele soovitab? Müntide puhul oleneb soovitus kogusest. „Kui münte on vähe, siis soovitame kauplustes vahetada. Kui palju, siis on lähemad sularahaga arveldavad kontorid Pärnus ja Tallinnas,” ütles Voorel.

Haapsalu spaad ja suuremad poed kasutavad juba aastaid inkassaatoreid, kes päeva jooksul kogunenud sularaha ära veavad. „Pankadega ei suhtle me juba ammu, vist isegi krooni ajast. Turvafirma viib ja toob raha. Nii on palju turvalisem,” ütles Haapsalu tarbijate ühistu juht Raimond Lunev.

Laine spaa juht Irene Väli märkis, et inkassaatoreid hakati kasutama siis, kui Haapsalu Swedbank sularahaga arveldamise lõpetas. „On odavam, mugavam ja isegi kasulikum, nii et meie äritegevust SEB panga otsus ei mõjuta,” nentis Väli.

Valuutavahetusega ei tegele Haapsalu spaad juba ammu. „Kunagi vahetasime Soome markasid, aga enam ei ole vajadust,” ütles Fra Mare spaa juht Maret Sukles. Irene Väli sõnul on suurem osa kliente eestlased ja soomlased. „Need, kellel on muu raha, peavad ise leidma lahenduse,” ütles Väli.

Haapsalus on ka ettevõtteid, kes kasutavad sularaha panka panekuks sissemakseautomaate. Et tegu on väga suure turvariskiga, ei soovi ükski neist, et ettevõtte nimi või sissemakseaeg lehes kirjas oleks. Pisemad ettevõtted katsuvad läbi saada, kuidas keegi.

„Mina saan hakkama, sest sularaha jääb järjest vähemaks. Olen kuue aasta jooksul tähele pannud, et inimesed maksavad ikka rohkem ja rohkem kaardiga. Mündid on küll hädaks kaelas. Nendega peab kuidagi ise hakkama saama,” ütles Haapsalu Taksi pubi perenaine Tiina Kalamees. Eraisikuna tunnistas Kalamees, et pankade otsus sularahast loobuda häirib teda. „Venemaa-reisiks pidime valuutat spetsiaalselt Tallinnasse vahetama minema. Kui nii võtta, mis pank see on, kus ei saa sularahaga toimetada?! Minu teada ei ole sularaha mitteametlikuks maksevahendiks kuulutatud, aga tundub, et ta on kuidagi põlu all,” arutles Kalamees.

Kolmandik SEB kliendid

SEB kommunikatsioonijuht Julia Piilmann ütles, et sularahatehinguist Haapsalus loobuti, sest kliendid eelistavad järjest enam kaardimakseid. „Igapäevapanganduse tehingud on liikunud kontoritest elektroonilistesse kanalitesse,” märkis Piilmann.

Sularahaga arveldavad SEB kontorid asuvad Tallinnas (kolm kontorit), Pärnus, Tartus ja Jõhvis. Ülejäänud 16 SEB kontorit on sularahavabad. Läänemaal saab sularaha peale Haapsalus asuvate automaatide ka Lihula automaadist. Küsimusele, kas SEB paigaldab maakonda ehk veel mõne automaadi, vastas Piilmann, et see sõltub vajadusest. „Haapsallu just paigutati üks masin. Kindlasti pole mõtet paigaldada automaati piirkonda, kus selle kasutus jääb madalale tasemele. On vähetõenäoline, et kuskil maal hakkab kasvama sularaha vajadus,” ütles Piilmann.

Piilmanni sõnul on kolmandik Läänemaa elanikke SEB kliendid.

Pangakontorid ja automaadid Läänemaal

Swedbank

* Haapsalu kontor (sularahavaba 2014. aasta maist)

* Neli automaati Haapsalus, sh kaks sissemakseautomaati

* Kaks automaati Uuemõisas

* Üks automaat Virtsus, Lihulas, Ristil ja Taeblas

SEB pank

* Haapsalu kontor (sularahavaba 2017. aasta augustist)

* Kuus automaati Haapsalus, sh üks sissemakseautomaat

* Üks automaat Lihulas

Nordea/Danske

* Sularahaautomaat Haapsalus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jopp
6 aastat tagasi

LHV l oleks aeg oma pisike kontor Haapsalus avada. Kuuldavasti nii ka saab olema lähiajal.

Tõnu
6 aastat tagasi

Aga kuhu viib laps oma kogutud sendid? Tallinn ja Pärnu on Haapsalust 100km ja raha sõidule on kordades suurem kui lapse sendid väärt…

Sven Andersson
6 aastat tagasi

SEB ja Swedbank on kommertspangad. Kommertspankade väärtuse hindamisel lähtuvakse klientide arvust ja summast, mida vastavas riigis keskmiselt iga kliendi kohta pank raha endale teenib. Edasised küsimused on pisiasjad ja välismaal paiknevaid panga peakontoreid ja aktsiaturgude analüütikuid ei huvita. Seega on rootsi pankade põhi mure hoida ära Tallinna Ühistupanga loomine ja teha vähe kulutusi kliendi kohta.

Termiit
6 aastat tagasi
Reply to  Sven Andersson

Sellepärast tulebki valida Keskerakond ja siis Peeter ja Jaanus teevad linnapanga. Kus kogu asjaajamine käibki ainult sulas.

iistmän
6 aastat tagasi

Kõige ägedam oleks igas linnas korralik kolme kuldse lõviga Eesti Pank ja muud pangad puu taha saata! Vot see oleks juba riigile suur uhkus! Oma maa oma pank! 👍🏻 Aga noo, suht nigel riik see Eesti, kuigi jah kiidavad, et Eesti voo ja Eesti naa jne! Ega ikka pole küll, aga ei taheta seda tõsiasja eriti tunnistada, häbi oleks ju! 😃

iistmän
6 aastat tagasi

Ära tuleks koristada ka kõik sularahaautomaadid!!! 😃

kuhu edasi
6 aastat tagasi

sularaha on seaduslik maksevahend. On arusaamatu, et pangad saavad selle käitlemise omasoodu lõpetada. Milleks on olemas Eesti Pank?

Eestlane
5 aastat tagasi
Reply to  kuhu edasi

Eesti Pank on ljööra-plöörarahategijate käepikendus. Ei mingit oma kodanike hoidmist.

arvaja
6 aastat tagasi

Kas tõesti Haapsalu linn kaotas viimase sularaga tegeleva pangakontori.

Vitali Voshod
6 aastat tagasi

Vaali Peeter Vikman ja Keskerakond teeb ka siia ühistupanga. Kõik käib ainult sularahas ja veelkord sularahas.

sorts
6 aastat tagasi

pole enam eestis panku. on vaid mingid laenukontorid.
pank on koht, kuhu annan oma raha ükskõik,kas paberrahana,müntidena või virtuaalselt, välja võtan samuti vastavalt oma soovile.
aga nüüd–isegi briti naelu või usa dollareid ei saa vahetada!
omades deebetkaarti,maksan “pangale” iga kuu euro, omades netikontot,iga tehingu pealt obrokit. mis krt mul sellisest “pangast” kasu on?

Eestane
6 aastat tagasi

See raha ei ole minu raha…minu raha on kroon…eurod võivad olla mis nad iganes …juudirublad.