Eesti parim mahetootja on läänlane Tiit Mansberg

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Eesti parim mahetootja Tiit Mansberg. Foto: Mahepõllumajanduse SA

 

Tänavuseks parimaks mahetootjaks tunnistati täna Lauri-Jaani OÜ Läänemaal Ridala vallas.

“Lauri-Jaani talu on ligi 300 hektaril toimetav väga mitmekesise tootmisega mahetalu, kus tegeletakse taime- ja loomakasvatuse ning oma toodangu töötlemisega,” selgitas konkursi korraldaja Airi Vetemaa mahepõllumajanduse sihtasutusest täna vabaõhumuuseumis peetud leivapäeval. “Peaaegu kolm aastakümmet tegutsenud mahetalu juhib Tiit Mansberg, kes võttis talu üle oma vanematelt ning otsib võimalusi, kuidas tugevale vundamendile rajatud talu saaks veelgi paremini toimida.”

Lauri-Jaani talu kasvatab porgandit, kartulit, peeti, sibulat ja küüslauku ning valmistab jahutooteid teraviljadest: speltanisust, nisust, rukkist, odrast, kaerast ja tatrast; samuti naturaalset õunamahla.

Lauri-Jaani talu tooteid saab osta ökopoodidest ja -osakondadest ning näiteks Läänemaa O.T.T. taluturult.

Tootjakonkursile kandideeris kuus mahetootjat üle Eesti, kellest koguni kolm on seotud Läänemaaga: peale Lauri-Jaani talu ka Ege ja Gert Kanarbik Vormsilt ning Vormsi perearsti Madis Tiigi Andruse mahe- ja turismitalu Saaremaal.

Parimaks mahetooteks valiti SirLoin OÜ valmistatud verivorst.

Parima mahetoote konkursile esitati kokku 41 toodet 21 töötlejalt. Parima tootja ja toote valisid välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid.

Konkursid korraldas maaeluministeeriumi tellimusel mahepõllumajanduse sihtasutus koostöös mahepõllumajanduse koostöökoguga. Parimat mahetootjat ja -toodet valiti kaheksandat korda.

Vabaõhumuuseumis korraldatud leivapäev on Eesti toidu kuu üks osa. Sel kuul toimub üle 30 kodumaisele toidule pühendatud sündmuse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Virve Leht
6 aastat tagasi

Tublid olete,Edu ja jaksu edaspidiseks.

Anonüümne
6 aastat tagasi

tubli