Läänemaalt kingikotti: Lauri-Jaani ökotalu mahehelbed (Ridala vald)

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kingiidee07

Viimase aja meeldivaima kingipaki sain sügisel Ridala valla mälumängus. Päris kopsakas jõupaberist kotis kolm pakki – speltanisuhelbed, tatrahelbed ja odrahelbed. Kõik puha ametlikult mahe ja Ridala valla oma Lauri-Jaani mahetalust pärit. Nüüd on teil hommikusöögiga tükk aega mureta, kiitsid mälumängu korraldajad. Oligi.

Maie Mansberg Lauri-Jaani talust õpetab, kuidas mahehelvestest hommikusööki saab. „Kiirhelves see ei ole, aga ka mingeid erilisi ettevalmistusi ei vaja,” selgitab ta. „Veerand tunniga saab hakkama.”

Maie Mansberg ise teeb oma talu helvestest hommikuputru ainult vee ja soolaga, piima ei pane. Juurde võtab moosi või marju. Eriti kiidab speltanisuhelbeid nende magusama maitse pärast. Võib teha igast viljast eraldi või ka omavahel segatud mitmeviljahelbe putru.

„Helbed on uus asi, millega tegeleme. Tunnustus ja müümise õigus tuli alles suvel,” ütleb taluperemees Tiit Mansberg. Kõige värskem helbetoode on kilone kolmeviljahelbesegu tatrast, speltanisust ja odrast, mis maksab 1.50. Eraldi pakkidena maksavad speltanisuhelbed ja tatrahelbed üle euro, rukki-, nisu- ja odrahelbed alla euro.

 Mahehelbeid saab Haapsalus osta näiteks mahepoest „Allikas” ja neljapäeviti O.T.T müügiplatsilt, aga neid müüakse ka näiteks Tallinna poodides.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments