Kullamaal istutati reformatsiooni aastapäevaks õunapuu

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kullamaal tähistati neljapäeval 500 aasta möödumist reformatsioonist õunapuu istutamise, kivi avamise ja väikese kultuurikonverentsiga.

"Kui ka teaksid, et homme saabub maailma lõpp, istutaksin täna veel õunapuu," on öelnud reformatsiooni isa Martin Luther. Sama tekstiga kiri avati eile Kullamaa keskel, Tobiase pargis. Kivi teisel küljel seisab kiri: "See õunapuu on istutatud 22. juunil 2017 reformatsiooni aastapäeva puhul Kullamaa rahva poolt." Õunapuu, millest kivil räägitakse kasvab nüüd sealsamas Tobiase pargis kivi kõrval. 

"Tänane päev pole tagasivaade minevikku, vaid, vaade tulevikku, sest see istutatud õunapuu näitab meie lootust tulevikku," ütles Eesti Piibliseltsi peasekretär Jaan Bärenson.

Ka piiskop Tiit Salumäe kinnitas, et õunapuu sümboliseerib lootust ja Lutheri mõte siduda lootus õunapuuga viib meid tagasi paradiisiaeda. Ta meenutas Vana Testamenti, kus õuna võtmine paradiisiaias kasvanud õunapuult viis Aadama ja Eva paradiisist lahkumiseni. "Pärast seda on inimkonnal olnud pikk rännak tagasi paradiisi. Kuid õunapuu pole patulangemise, vaid lootuse sümbol," rääkis Salumäe.

Kullamaa vallavanem Jüri Ott tuletas kokkutulnutele meelde reformatsiooni mõju meie kultuurile. "Ilma selleta poleks meil omariiklust, haridust ega keelt," ütles ta.  

"Tulge aga tulge lähemale, ega seda õunapuud istuta ainult tähtsad inimesed, vaid meie kõik," kutsus Ott Tobiase parki kogunenud inimesi õunapuuistutamises kaasa lööma. Iga soovija sai panna oma labidatäie mulda õunapuujuurtele.

Tiit Salumäe tuletas meelde, et istutamisest isegi olulisem on kastmine ja pani Jüri Otile südamele, et õunapuu kastmine ei ununeks ära ka siis kui haldusreformiga piirid muutuvad. 

Et luterluse mõju meie kultuurile on suur ja sageli me isegi mõtle, kust mingi meile nii omane asi alguse on saanud, selgus Kullamaa rahvamajas peetud kultuurikonverentsil. 

Tiit Salumäe rääkis seal Martin Lutheri ja muusika seostest. "Lutheri mõju muusikas oli isegi suurem kui tema teoloogias. Ta pani rahva laulma," sõnas Salumäe. Ta lisas, et just kirikus, kuhu luterluse kaudu jõudis emakeelne laul, õppisid inimesed koos laulma ja see lõi omakorda eeldused kooride ja laulupidude sünniks.

Jaan Bärenson rääkis oma ettekandes piibli tõlkimisest rahvakeelde, tuues selle kohta näiteid eri Euroopa rahvaste hulgast.  

Kultuurikonverentsi lõpets Jaak Ellingu filmi "Kullamaa ajapeeglis" esilinastus. Elling ütles poole tunni pikkust filmi sisse juhatades, et tegemist pole mitte niivõrd autorifilmiga kui hea meenutusega aegade tagant. "Kuigi Kullamaa vääriks ka seda,et teha üks põhjalikum filmi," lisas ta.

Film on kokku pandud arhiivikaadritest, mis näitavad Kullamaa elu alates nõukogude ajast kuni taasiseseisvumise esimeste kümnenditeni. Suur osa filmis kasutatud materjalist on üles võtnud Läänemaa kunagine filmimees Rein Hanson, kuid leidub ka Mark Soosaare, Juhan Aare ja teiste filmitut. Ellingu sõnul vaatas ta filmi tarbeks läbi 23 tundi arhiivikaadreid, 

Kohalikel oli aga filmi vaadates mõnusat äratundmisrõõmu, sest filmilinalt vaatasid vastu tuttavad näod, ainult et mõnikümmend aastat nooremana. Pärast linastust saalist välja jalutades arutati veel elavalt selle üle, kes keda ära tundis. 

Kullamaa valla kultuuri- ja kirikuelu tutvustav päev oli osa Kullamaa valla sünnipäevanädalast, mil igal päeval keskendutakse ühele teemale.

Fotod Arvo Tarmula

Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula01 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula02 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula03 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula04 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula05 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula06 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula07 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula08 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula09 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula10 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula11 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula12 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula13 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula14 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula15 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula16 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula17 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula18 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula19 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula20 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula21 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula22 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula23 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula24 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula25 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula26 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula27 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula28 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula29 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula30 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula31 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula32 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula33 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula34 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula35 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula36 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula37 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula38 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula39 Reformatsiooni aastapäev Kullamaal. Tarmula40

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kolla
6 aastat tagasi

Ragettisi lasti kua aga seda tehti igaks juhuks päevavalges,et jumala eest maksumaksja ei näeks kuhu ta raha lendab.

to progress
6 aastat tagasi

Ära õelutse,saa ka sekretäriks,piiskopiks või jupijumalaks ,siis saad ka istutada,kuigi istutamist ei keela Sul ka praegu keegi- vali omale seltskond ja istuta,siis vingud vähem

Progress
6 aastat tagasi

Kui ennem istutasid tammesid partei komitee sekretärid koos veteraanidega siis nüüd kohalikud piiskopid koos kohalike jupijumalatega.

väga
6 aastat tagasi

huvitav ja sisukas sünnipäevanädal. Olen osalenud ja nii ettevütlus ,hariduselu ja noortepäev olid väga huvitavad ja sisukat.Rahvas ei mahtunud bussi ära,sain teada,et Kullamaal on ettevõtteid,kes ehitavad puitmaju Prantsusmaale,teevad käsitööõlut,peavad kõige kaasaegsemal tasemel mesilasi ,rääkimata siis tasemel põllumajandustootmisest. Hr. Kirsipuu isiklikult kostitas meid oma laudast tulnud piimast tehtud juustugaKülade ja seltside päeval olid kõikide külaseltside uksed avatud ja kõik olid ettevalmistunud ja ootasid meid, külaseltsid on hästi elujõulised,nii vähemalt tundus.Tundub ,et Kullamaa elab ja areneb,edu neile ka uuenevas ühendvallas

Enn
6 aastat tagasi

väga tubli et peagi ühineva valla vastu ka huvi tunneb

Miks
6 aastat tagasi

Lõhmus siin juba nädal aega virvendab, kas Lääne-Nigulas ei ole tööd teha? 1/4 kuupalgast peaks tagasi maksma, kui tööd ei tee.

kraavikaevamine pole üksnes töö
6 aastat tagasi
Reply to  Miks

Ja kui see ongi omavalitsuse juhi töö?