0

Politsei hoiatab petukõnede eest

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Hannes Kelt

 

Põhja prefektuuri kelmuste ja küberkuritegude talituse juht Hannes Kelt. Foto: Andres Haabu/Äripäev

Politseini on jõudnud teated järjekordsetest petukõnedest. Hiljutiste juhtumite näitel helistati Eesti Energia nimelt ja pakuti odavamat lepingut. Telefonikõnes õngitsetakse inimeselt välja tema e-posti aadress ja isikuandmed. Politseil on andmeid ka sellest, et on helistatud ka näiteks Microsofti nimelt ja legendiks võib olla jutt sellest, et arvutisse on sissemurtud. Inimesel palutakse internetilehekülgedel sisestada oma andmed.

Võõraid isikuandmeid kasutades saab pahatahtlik kelm võtta laene või muid varalisi kohustusi. Samuti on võimalik telefoninumbriga aktiveerida tasulisi telefoniteenuseid. Seni on ohvriks langenud vene keelt kõnelevad inimesed.

Põhja prefektuuri kelmuste ja küberkuritegude talituse juht Hannes Kelt soovitab olla valvas ja suhtuda telefoniteel pakutavatesse teenustesse ettevaatlikult. Vähimagi kahtluse korral tasub küsida kontrollküsimusi või võtta helistaja kontaktandmed, kontrollida kõne autentsust konkreetsest ettevõttest ja paluda asutuse ametlikul esindajal tagasi helistada.

Eesti Energia tuletab meelde, et müügikõned klientidele tehakse ainult üldnumbrilt 777 1545 või kombinatsiooniga 715 XXXX, kus x-id tähistavad võimalikke numbreid. Üldjuhul teab ettevõtte esindaja, kellele helistab ja palub pigem kontrollida andmete õigsust, mitte ei palu neid kliendil esitada.

Olge valvsad ja viige hoiatav sõna ka oma eakate lähedasteni!

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz