Keskerakonna volikogu kogunes endale uusi juhte valima, Savisaar asus kohe trikitama

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Edgar Savisaar.

Edgar Savisaar. Foto: arhiiv

Keskerakonna volikogu kogunes laupäeval Tallinnas Mustamäel asuvasse Mektory keskusesse, et valida volikogule uued juhid ja arutada partei erakorralise kongressi korraldamisega seotud küsimusi.

Lisaks erakonna esimehe Edgar Savisaare ettekandele poliitilisest olukorrast on päevakorras veel Taavi Aasa ettekanne garantiikirjadest ja kohtumäärusest. Presidendiks kandideerinud Mailis Reps ja peasekretäri kohusetäitja Jaak Aab teevad aga kokkuvõtte presidendivalimiste kampaaniast. Lisaks teeb ametist lahkuv volikogu esimees Kalev Kallo ettekande volikogu tegevusest aastatel 2014-2016.

Kallo on teatanud, et tema enam volikogu esimeheks ei kandideeri. Keskerakonna Edgar Savisaare tiib soovib volikogu esimeheks Peeter Ernitsat ja tema asetäitjaks Marika Tuus-Laulu, Kadri Simsoni tiib soovib volikogu esimehena näha aga Kersti Sarapuud.

Savisaare katse kongressi asukohta muuta esialgu luhtus

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar üritas laupäeval erakonna volikogu alguses oma poliitilise ettekande lõpus kohe hääletusele panna partei kongressi toomise Tallinnasse, kuid volikogu esimees Kalev Kallo hääletust siiski ei võimaldanud. Savisaar alustas oma kõnet mõttega, et Keskerakonna jaoks on ülimalt oluline säilitada erakonna iseseisvus – palju räägitakse, kellele tuleks meele järele olla, kas meeldida rohkem IRL-ile või olla EKRE soosingus, märkis Savisaar.

"Teeme ühe asja selgeks, kõige tähtsam on erakondadele antud hääled. Meie olemise alus on valijate antud toetus ja kõik muu tuleb pärast. Kui me tahame valida Keskerakonnale juhti, nagu valiti Eestile president, siis võiksime ju kutsuda kohale Eiki Nestori, kes kutsuks kokku vanematekogu ja erakonna juht saaks paika," rääkis Savisaar, kelle sõnul oleks aga see oma näo kaotamine. "Ja seda mängu ma kaasa ei mängi."

Ta avaldas kahetsust, et Keskerakond on pikka aega tegelenud vaid siseasjadega ning samal ajal on fraktsiooni hääl jäänud väga vaikseks. Savisaare sõnul jäi ta nõusse erakonna erakorralise kongressi korraldamisega, sest leidis, et sellele vastu seismine pole olnud seda väärt. Aga kui kongress tuleb erakorraline, siis peab see ka sisult olema erakorraline ning oluline on, et kongress tuleks demokratlik, rõhutas Savisaar.

"Palju on räägitud, et erakonnas peaksid kaduma leerid. Sellel saavutamiseks tuleb alustada kongressist," ütles Savisaar, vihjates asjaolule, et kongressil peaksid saama osaleda kõik Keskerakonna liikmed. "Ma ei usu, et kohale tuleb 15 000 liiget, arvan, et tuleb kolm-neli korda vähem, kuid kõik peavad saama osaleda, kui nad tahavad seda," märkis Savisaar. Ta lisas, et nii suure ürituse korraldamine oleks logistiliselt kõige otstarbekam just Tallinnas ning Paides, kuhu mahuks ära vaid 1000 inimest, pole hea paik. "Oleme teinud julgeid ja uusi asju, see ongi meie nägu," julgustas Savisaar korraldama kõigile liikmetele avatud kongressi.

"Teen ettepaneku panna suure kongressi korraldamine volikogus hääletamisele," üllatas Savisaar laupäeval Keskerakonna volikogu. Volikogu juht Kalev Kalle ütles seepeale, et päevakorra järgi ei saa siiski kohe hääletust korraldada. "Võtan teadmiseks, et erakonna esimehe ettepanekut ei võetud arvesse," lisas seepeale Savisaar ja lõpetas kõne.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Rein
7 aastat tagasi

Savisaar,sul pole öigus.Just KE fraktsioon ainukesena teebki riigikogus häält,tuues pea iga päev midagi arutusele.Jälgi tähelepanelikumalt.Ja et tahad rahvast 15 tuhat kokku kutsuda polegi halb möte.Vastupidiselt sinu kartusele,et saadetakse kongressile sinu vastasleer,kiputakse sinna saatma sinu kindlaid pooldajaid. Seekord lihtsalt peavad vöitma noored,siis läheb erakonna elu edasi.Savisaarel on praegu veel vöimalus ise väärikalt taanduda, andes KE valitsemise üle Jüri Ratasele,jäädes auesimeheks.See ei ole tühipaljas tiitel,see on kogu erakonna austuse ja armastuse märk,suure ja kuulsusrikka elutöö teostamise eest,KE loomisel ja ka Eesti taasiseseisvumisel.Oleme igavesti tänulikud.Aga elu läheb edasi.Sisetülid ja vöimuvöitlused ainult nörgestavad ja löhestavad erakonda.Jüri Ratas on vöimekas ja tasakaalukas,ta suudab erakonna liita,et… Loe rohkem »

njah
7 aastat tagasi

Päevakohased küsimused.Pealkiri jälle eksitav,sest mingi trikitamine see pole.Ja üleüldse— kadugu leerid igalt poolt.Või siis jäägu,aga ärgu segagu üksteist.