Andres Ammas: head kandidaadid, aga mõru maik jääb

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Päris loogiliselt kerkis riigikogus esile kaks head presidendikandidaati – Jüri Luik ja Kersti Kaljulaid. Mõlemad olid piisavalt ettevaatlikud, et mitte ainult ühe või paari erakonna kandidaadina suvisesse konkurentsi siseneda. Mõlemad on pigem seda tüüpi, et kui väga palute ja isamaa vajab – olen nõus. Mõlemad väga targad, väga isamaalised, väga töökad, väga kiire reageerimisega. Mõlemad teeksid presidendina Eestile au. Minu isiklik eelistus oleks Luik, aga ka Kaljulaid vastab täiesti Vabaerakonna ootustele presidendi osas.

Mõru maik jääb protsessist, kuidas vanematekogus Kersti Kaljulaiuni jõuti. Needsamad jõud, kes valimiskogus presidendi valimise tuksi keerasid, olid nüüd nii ülbed, et hakkasid loopima vetosid: see ei kõlba, too ei kõlba.

Täiesti arusaamatu on EKRE käitumine, kes laupäeval Mart Helme suu läbi tõi esile Jüri Luige ja esmaspäeval Martin Helme suu läbi Luige välistas. Ikka stiilis: mida rohkem segadust, seda parem. Keskerakonna kohta võib praegu ainult ohata: andke neile andeks, nad ei tea, mida meeltesegaduses teevad.

Mul on raske leppida mõttega, et viisakad poliitilised jõud tantsivad taas kord päti moodi käituvate tegelaste pilli järgi, aga nii kipubki elus olema.

Andres AmmasAndres Ammas,
riigikogu liige
Vabaerakond

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Juku
7 aastat tagasi

Kui valimiskogu järel ütles Jüri Adams, et see läbikukkumine ei vasta seaduse mõttele siis kas selline valimiskäik, kus 9 inimest kahe päevaga kinnises ruumis otsustavad kellest tuleb president on grammigi parem. See seadus on lohakalt sõnastatud ja puhas praak. Seda võiks Adams tunnistada.

vaatame
7 aastat tagasi

Varsti näeme,kas Kaljulaidist saab president.Kui saab,on Andres Hammasel õigus,kui ei,siis ei.Kaljulaid,Ojuland, … kuhu jääb Kaljurand,kes umbes 50 % küsitletute eelistatu oli rahva seas??

keda veel
7 aastat tagasi
Reply to  vaatame

kaljurand, kaljulaid kaljusaar, kaljuneem, kaljuveer, kaljulaht, kaljumeri jne

Mnjah:)
7 aastat tagasi

Ohtlik on see, et Mõne meelt on ikka see nõukaaegne mentaliteet kummitamas ja arengut koos Vabaerakonnaga ei ole näha ja sellest on paganama kahju. Erakondadel, seejuures ka Vabaerakonnal oli maad ja aega leida presidendikandidaadiks ühiskonnale vastuvõetav ja isiksusena ühiskonda vastuvõttev presidendikandidaat. Aga ei essugi ja nüüd antud teemal kellegile näpuga osutamine näitab ainult mandumist ja tühikäiku. Arvasin rohkem Andresest, aga kui ei ole tal või erakonnal kandvat sõnumit või ideed siis on raske olla tõsiseltvõetav. Empaativõime puudumine räägib veel rohkem enda eest. Sitt lugu selle Vabaerakonnaga ja tolle jõmmidega.

Juku
7 aastat tagasi

Nii palju siis “protestierakonnast”, pidite ju traditsiooniliste väärtuste eest seisma oma programmis – ometigi kiidate takka euroliberaale.

lubasime, ja siis?
7 aastat tagasi
Reply to  Juku

Me lubasime uut poliitikat, me lubasime rahva kaasamist – pöörata ennast näoga rahva poole, lubasime avatust jne. Me oleme juba ammu oma lubadustest distantseerunud. Meie sõnad ja käitumine ei käi ühte jalga. Me oleme muutunud nende sarnaseks, kellest soovisime erineda,» kirjutas Ilisson.

maakas
7 aastat tagasi

Andres,see on ju teie ja teiste erakondade teha,et lõppeks reformarite,sotside ja nende sabas jõlkuvate IRL mitte riigimehelik tegevus. Valetamine,,paigalseis majanduses,häbi on vaadata ,kuidas Eestil ikka halvemini läheb.

igatahes
7 aastat tagasi
Reply to  maakas

nii see on

EKRE'st
7 aastat tagasi

K*rat, see EKRE paranoia hakkab juba üle viskama.

oleks
7 aastat tagasi

hea, kui EKRE ükskord aru saaks, et aitab küll sellest jonnist ja *väänamisest* Ei tule iialgi teie erakonnast presidenti ja kui samas vaimus jätkate on kahtlane kas ja kui mitu ekrekat järgmisesse koosseisu üldse pääseb.

Külamees
7 aastat tagasi

Esimene ehmatus oli suur-nii võib erakorraliste valimisteni asi jõuda ja akka nüid kohe jälle sebima kui muidu hulga turvalist istumise aega veel ees.Sellepärast olid kõik erakonnad valmis kohe kedagigi presidendiks ära määrama,vähemalt lubasid,et ei hakka blokeerima.Siis meenus,et tegelikult tuleb ju ike peavoolu kandidaat ja kuidagigi peab oma teistmoodi poliitika tegemise lubamise juurde jääma. Teised jälle nüüd mängivad “viisakaid poliitilisi jõude”-ennäe kui koostöömeelsed,riigimehelikud ja tsiviliseeritud me oleme… Kesk(võlakirja)erakonna kriitikaga peab nõustuma.Kui erakonna ülevõtmine läheb nii inetuks,siis seda taaka ei saa enam niisama maha endalt.Ehk peaks kaaluma see tuumik lihtsalt uue erakonna asutamist,siis saaks ühtlasi selgeks kui kõvad tegijad nad tegelikult ka… Loe rohkem »

Andres Ammas
7 aastat tagasi

Mina ei julge küll eesti rahva nimel sõna võtta, nagu EKRE trollid armastavad teha. Minu tutvuskonnas on Kersti täiesti usaldusväärne ja sümpaatne kandidaat.

Ammase tutvusringkond...
7 aastat tagasi
Reply to  Andres Ammas

«Organisatsioonikultuurilt meenutab erakond pigem 10-15 inimese äriprojekti, mitte kaasavat, eesmärkide saavutamisele ja arengule suunatud laiapõhjalist organisatsiooni,» põhjendas Ilisson sotsiaalvõrgustikus Facebook Vabaerakonnast lahkumist.
«Meie kõige põhilisem fookus on olnud teiste halvustamine ja sildistamine, mitte uute lahendite leidmine ja koostöö otsimine. Ükski organisatsioon ei ole edukas, kui ta suunab oma energia konkurentide – ka peavoolust erinevalt mõtlevate liikmete – halvustamisele, mitte võetud eesmärkide ja antud lubaduste täitmiseks vajalike lahendusvariantide leidmisele ning tugeva organisatsiooni ülesehitamisele,» kirjutas Ilisson.

Mart
7 aastat tagasi

Hr Ammas,ärge valige siis Kaljulaidi.Käituge oma südametunnistuse järgi.Ka rahvas
ei taha Eestile Merkel Kahte ja
reformarite käpiknukku.