0

Komisjon lükkab karusloomakasvatuste teemalise seisukohavõtu edasi

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

rebasefarm nuckö05Karusloomakasvatuse keelustamise või lubamise otsus pidi maaelukomisjonilt tulema septembris, nüüd on see teadmata ajaks edasi lükatud. Foto: Arvo Tarmula / ARHIIV

 

Kuigi riigikogu maaelukomisjon pidi selle juhi Ivari Padari sõnul otsustama sügisel esimeses järjekorras, kas algatab karusloomakasvatusi keelava eelnõu või ei tee seda, lükkub otsustamine edasi, sest komisjon soovib ka valitsuse seisukohta.

"Komisjon ei saa seda teemat ette võtta enne, kui oleme ära kuulanud valitsuse seisukoha," ütles Padar täna BNSile. "Keskkonnaministeerium andis maaülikooli tehtud karusloomakasvatuse uuringule väga kriitilise hinnangu ja me peame nüüd kõik osapooled ära kuulama. Ehk me küsime nüüd ka valitsuse seisukohta."

Padar lisas, et maaelukomisjon esitab veel sel nädalal valitsusele palve, et valitsus kujundaks farmide suhtes seisukoha.

Komisjoni liikmed külastavad teisipäeval Kesk-Eestis asuvaid FIE-dest tšintšiljakasvatajate farme. "Käime homme farmides ja arutame seda asja. Ma olen küll tahtnud ja lootnud, et seda teemat saaks juba septembris arutada, aga arvamusi on vastakaid ja tuleb nüüd kogu see kadalipp läbi käia," sõnas komisjoni esimees.

"On selge, et karusloomakasvatuse poole peal on omajagu inimesi, kelle jaoks on see maaelu elavdamise komponent tähtis. Meid huvitab praegu esmajoones see pool. Ja loomulikult saavad komisjoni liikmed soovi korral käia ka suurtes farmides, kui me seda asja hakkame vaatama," rääkis Padar. "Homme aga on plaanis väikeste farmide külastamine, mida peavad tublid FIEd, maainimesed, kes on otsinud endale alternatiivtegevust."

Padari sõnul on farmide külastamine oluline. "Kui me ei käiks farmides, siis öeldaks, et aga te pole ju neid näinudki. Mina olen neis farmides käinud ja ammu ka hõberebasefarmis. Samas ma ei kujuta, ette, et komisjoni liige ei käiks vaatamas, mis see valdkond endast kujutab."

Lisaks sotsiaaldemokraat Padarile kuuluvad maaelukomisjoni tema erakonnakaaslane Tanel Talve, keskerakondlased Siret Kotka, Heimar Lenk ja Martin Repinski, reformierakondlased Igor Gräzin ja Terje Trei, Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Einar Vallbaum, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna liige Arno Sild ja Vabaerakonna fraktsiooni liige Artur Talvik.

Padar tõdes, et maaelukomisjoni liikmed on karusloomakasvatuse keelamise või lubamise suhtes eri meelt.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz