Kullamaa läks valitsuse vastu kohtusse

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Teedeehitus 2016 026 Jüri Ott (5)

Jüri Ott. Foto Arvo Tarmula

Kullamaa läks haldusreformi pärast valitsuse vastu kohtusse Kullamaa volikogu otsustas reedel ühineda omavalitsustega, kes soovivad riigikohtult haldusreformi sunniviisilisuse tunnistamist põhiseadusvastaseks.

Kullamaa vallavanem Jüri Ott tutvustas advokaadibüroo Varul koostatud õiguslikku arvamust, milles analüüsitakse haldusreformi seaduse kooskõla põhiseadusega. Arvamuses leitakse, et seaduses ette nähtud omavalitsusüksuse miinimumsuuruse kriteerium 5000 elanikku on vastuolus põhiseaduse paragrahvidest 154 ja 158 tuleneva omavalitsuse õigussubjektsuse garantiiga.

Õigussubjektsuse garantiiga olevat vastuolus ka omavalitsuste sundühendamine ilma ühinemistoetuse õiguseta.

Kullamaa volikogus hääletas riigikohtusse mineku poolt kaheksa ja vastu üks liige. Erapooletuid oli kaks. Koos Kullamaaga on otsustanud riigikohtusse minna 21 valda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mats
7 aastat tagasi

Kullamaa tahab teada , kas on HRS Põhiseadusega vastuolus või mitte- see on asja point. Kullamaa tegi Suure Läänemaa valla asutamise ettepaneku,mille kõigepealt Lääne- Nigula tagasi lükkas. Hetkel on läbirääkimised ja otsustamised pooleli nii Lääne- Nigulaga, kui Märjamaa vallaga

peaks olema
7 aastat tagasi

Riik võiks riigi kohtu anda, logisevad asjad. Niimoodi saab teisi süüdistada.
Omavalitsus ongi riik.

Volli,+saarlane
7 aastat tagasi

IRWQl on õigus – sea moodi reformi ei tehta!

Eksib aga Lääne Elu sellist pealkirja pannes: “Kullamaa läks valitsuse vastu kohtusse”. Valitsus (riigihaldusminister Arto Aas) muud ei kaagutagi (või on see seakisa), et Haldusreformi seadus, Haldusreformi seadus! Kullama läks kohtusse hoopis teise asja vastu.

IRWQ
7 aastat tagasi

Ammu juba öelnud et nii reformi ei tehta – oleks tulnud kaardil vallad valmis joonistada ja kord kehtestada . Pole siin mingit tahan ei taha poliitikat – nii kestab see ajuvabadus midivaldadega veel sajandeid . Aga muidugi soojad toolid kõiguvad , sealt ka see seakisa

Juss
7 aastat tagasi

Uurige ka kahe tooli seadust,see on
kA pöhiseaduse vastane.