Neli Läänemaa valijameest toetaks Kaljuranda

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Peetris ja Ridala 001

Kui Ridala vald saadab valimiskokku volikogu esimehe Olev Peetrise, siis läheks Peetrise hääl Marina Kaljurannale. Arhiiv

See, kelle vahel valijamahed 24. septembril Estonia kontserdisaalis presidenti hakkavad valima, pole veel täpselt teada. Reformierakond on öelnud, et esitab valimiskogus Siim Kallase kandidatuuri. Isamaa ja Res Publica Liit on koondunud Allar Jõksi selja taha. Keskerakond on kinnitanud, et toetab Mailis Repsi. Valimiskogus aga võib olla ka päris uusi kandidaate. Konservatiivne Rahvaerakond on algusest peale öelnud, et seavad üles oma esimehe Mart Helme. Kandidaadi saavad üles seada 21 valimiskogu liiget.

Martna volikogu esimees Ene Pallas valikski pigem Marina Kaljuranna, kellele Reformierakond eelistas Siim Kallase kandidatuuri, kuigi varem oli kokku lepitud teisiti. Varem on Pallas Lääne Elule öelnud, et eelistaks presidendina Indrek Tarandit.

Siim Kallase poolt Pallas ei hääletaks. „Kallas – ma ütlen otse – on ülbe. Kui Kaljuranda tõesti üles ei seata, siis võib-olla Jõks, kuigi elukogemust jääb Jõksil väheks. Ka Reps on presidendiks kaugelt liiga noor,” ütles Pallas.

Kui Ridala volikogu otsustab Estonia kontserdisaali saata Olev Peetrise, on Kaljurannal Läänemaalt veel üks toetaja olemas. „Minu hääl läheb talle,” kinnitas Peetris.

Kuigi IRLi liige, väitis Peetris end olevat sõltumatu. „Mind ei ole võimalik mõjutada. IRLis olen ma rohkem pettunud kui IRL minus,” ütles Peetris.

Täielikult välistas Peetris presidendina Mart Helme. Peetris oleks valmis toetama ka kirjanikku ja diplomaati Jaak Jõerüüti.

Võimalikule Kaljuranna toetamisele ja Kallase mittetoetamisele vihjas ka Lääne-Nigula volikogu esimees Andres Kampmann.

„Mina välistan need, kes ise väga tahavad saada, ja toetaksin seda, kes rahvale meeldib. Mulle ei meeldi inimesed, kes sõna ei pea,” ütles Kampmann. „Üldse ei meeldinud mulle see, mis Kaljuranna ja Kallasega tehti. Asi mängiti ümber. Ega see riigimehelik ole.”

Kampmann viitas Reformierakonna lubadusele – kui Kallas riigikogus valituks ei osutu, siis valijameeste kogus seatakse üles Kaljurand. Siis aga seati valimiskogus üles ikkagi Siim Kallase kandidatuur.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
.
7 aastat tagasi

“Täielikult välistas Peetris presidendina Mart Helme.” Huvitav, miks? See Peetris ei ärata usaldust.

margus+ollema
7 aastat tagasi

saaks ka valida , siis KALJURAND. aga tundub , et Kallas on kõvasti Reformi raha sisse pumbanud , et Kaljurand kõrvale lükati. paraku , tõesti Kallas on üleoleva olekuga , pigem siis meie kandi mees Allar.

Mare
7 aastat tagasi

Ei taha Marinotškat, tahan eestlasest presidenti.

Madis
7 aastat tagasi

Miks peab president tulema poliitikute seast? Kas akadeemilistest ringkondadest tõesti pole siis kedagi võtta? Meil ju tarku inimesi ülikoolid täis.

Marko
7 aastat tagasi

aga Kallase juhitud tehingus suri hiljem kolme TT kuuli läbi kes..?

qw
7 aastat tagasi

Meil oli tippkommunistist president ja elasime üle. Kallas pole Rüütliga võrreldes mingi tippkommunist

kohalik
7 aastat tagasi

Kuidas,ikka Kallas tuleks valida, väga suure tipp kommunisti kogemusega, ja lubadus rahvale täitmata, viie aastaga viie Eroopa rikkama riigi hulka.

jk
7 aastat tagasi

Kaljuranda,kes kaks päeva tagasi kanti maha,kuiparem enne mõõdas?

Juss
7 aastat tagasi

President ei pea teadma-tundma välispoliitikuid,poliitikat.Selleks
on välisminister.President peaks
kursis olema sisepoliitikas,hoidma
silm peal meie majanduskasvul,sekkuma vajadusel ka
valitsuse tegevusse.Selline mees
on meil olemas,Allar Jöks.Tema on
köige sobilikum neist kandidaatidest saama Eesti Presidendiks.