Nõval selgub nädalavahetusel parim lestapüüdja

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

lestafest

Laupäeval ja pühapäeval peetakse Nõval kolmas lestafestival, kus Peraküla liivarannas võisteldakse lestapüüdmisest.

„Võistlejad loositakse paaridesse ja igale paarile mõõdetakse välja sektor rannast,” rääkis Aivar Oruste, üks festivali korraldajaist. „Püük on nagu tonkapüük. Raskus on otsas, viskad nii kaugele kui jaksad. Kui lest on konksu otsas, hakkab ridvaots liikuma.”

Võistlusel tohib üks võistleja püüda kahe kahekonksulise ridvaga.

Püügimaratoni esimene etapp kestab laupäeval kl 12-15, teine etapp kl 21-24. Mõlema etapi eel loositakse võistlejad paaridesse. Võidab see, kes püüab arvuliselt kõige rohkem lesta. Auhinnad jagatakse pühapäeva hommikul.

„Teooriaid on palju, aga edu on eelkõige söödas,” pakkus Aivar Oruste. „Enamasti püütakse krevetitükkidega, aga lest sööb ka kilu ja räimetükke. Võib isegi vihmaussiga proovida. Seda ei tea kunagi ette, mille järgi lestal isu on.”

Ilmaennustus lubab praegu laupäevaks kuiva ilma ja edelatuult, mis sobib Peraküla rannas õngitsemiseks.

„Eelmine aasta oli kalastajate foorumis võistlusele kõva vastukaja ja nüüd on juba 40 inimest registreerunud. Asi hakkab käima minema,” ütles Aivar Oruste.

Ta julgustas ka algajaid võistlema. „Sattus täiesti algaja lihtsalt juhuslikult võistluse ajal Nõva puhkealal olema. Ise laenasin talle ridva ja läks võistlema. Pärast kiitis, et nii äge, tuleb järgmine aasta kindlasti tulla. Ja sai kala ka!” rääkis Oruste.

Lestafestival ei ole ainult õngemeeste üritus. „See on pereüritus. On bänd, süüa-juua, saun tuuakse kohale. Süütame muinastulede lõkke ja jalga saab keerutada poole ööni,” ütles Aivar Oruste.

Nõva lestafestivali korraldavad Nõva vallavalitsus ja OÜ Kalasaba.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments