Läänemaa seapidajaid Saaremaa farmist leitud katk ei mõjuta

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna hommikul kinnitust saanud sigade Aafrika katku juhtum Saaremaa farmis Läänemaa seapidajaid ei mõjuta.

Läänemaa veterinaarkeskuse juhataja asetäitja Riina Mahla ütles, et Läänemaal on kõik seapidajad riskidest teadlikud ja järelvalve bioohutusnõuete täitmiseks on tugev. „Oluline on, et bioohutusnõudeid järgitakse pidevalt ilma järeleandmisi tegemata,” lausus Mahla. Ta lisas, et nüüd alustab tööd ekspertide grupp, kelle ülesandeks on muuhulgas välja selgitada, kuidas katk saarele sai.

Mahla selgitas, et Läänemaa juba kuulub teise kitsendustega tsooni ja Saaremaalt leitud katkujuhtum muudatusi kaasa ei too.

Läänemaa kuulub teise kitsendustega tsooni, mis tähendab, et seakasvatusettevõtted on intensiivse veterinaarjärelevalve all ja neile on kehtestatud täiendavad bioohutusmeetmed. Kõik kütitud metssead peavad olema uuritud sigade Aafrika katku välistamiseks.

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) sai täna hommikul laborist kinnituse eilsele kahtlusele, et Saaremaal Valjala valla Sakla külas asuvas 2700 seaga farmis on sigade Aafrika katk. Nakkuse leviku tõkestamiseks kehtestati taudipunktis karantiin, sead hukatakse ning seejärel hoone desinfitseeritakse.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments