10

Haapsalu lükkab Martna ühinemisettepaneku tagasi

Kaie Ilves

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Haapsalu volikogu haiglaistung 035

Haapsalu volikogu tuleb kokku reedel Arvo Tarmula

Haapsalu volikogu on ette valmistanud otsuse eelnõu lükata tagasi Martna valla ettepanek alustada ühinemisläbirääkimisi. Istung ise on reedel.

Otsuse eelnõus seisab, et „võttes arvesse hetkeolukorda ei ole otstarbekas ja põhjendatud kolmanda osapoole kaasamine” läbirääkimistesse. Haapsalu linna läbirääkimised Ridala vallaga on jõudnud nii kaugele, et kõiges on juba kokku lepitud, ühinemislepingu projekt on valmis ja reedel tutvub sellega linnavolikogu. Martna kaasamine selles etapis eelnõu järgi ei ole otstarbekas.

Haapsalu linnapea Urmas Sukles väljendas oma vastumeelsust Martnaga ühinemise asjus kohe pärast seda, kui Martna tegi linnale ettepaneku. Põhjendas Sukles oma umbusku sellega, et aega on vähe ja linna ning Ridala läbirääkimised on jõudnud juba liiga kaugele.

Martna tegi oma ettepaneku linnale juunis. „Haapsalu ja Ridalaga liitumise kasuks räägib see, et Martna tõmbekeskus on Haapsalu,” ütles Martna volikogu esimees Ene Pallas toona.

Pallas Haapsaluga ühinemise poolt ei olnud, sest kahtles algusest peale Haapsalu soovis Martnaga läbi rääkida. Ka ei meeldinud Pallasele mõte, et Haapsaluga ühinedes saaks ka Martnast linn, sest just linnaks soovib Haapsalu uue omavalitsusüksuse nimetada.

Linnale tehtud ettepaneku taga oli tegelikult Martna valla rahva soov liituda Ridala vallaga. 2013. aasta sügisel vallas korraldatud rahvaküsitlus näitas, et rahvas soovib liituda just Ridalaga, mitte mõne teise naabriga. Et aga Ridala rääkis juba läbi Haapsaluga, tuli ettepanek teha ka linnale. Suve hakul kogus Martna endine volikogu esimees ja EKRE Läänemaa piirkonna juht Hardi Rehkalt 225 allkirja pöördumisele, et Martna peaks liituma Haapsalu ja Ridalaga. 225 on kolmandik valla rahvast. Kokku elab Martnas 781 inimest.

Formaalselt olid Martnal Ridalaga läbirääkimised pooleli, tegelikult neid aga ei peetud. Juunis, kui Martna tegi ettepaneku linnale, tuletas ta ka Ridalale meelde, et soov Ridalaga liituda on jõus. Ridala volikogu seda ei arutanud, sest otsustas ära oodata, mis seisukoha võtab linn.

Martna vallal on pooleli ühinemisläbirääkimised Lääne-Nigula vallaga, kellega vald tõenäoliselt ka liitub.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
võimalus
võimalus

Mis on Uuemõisal ja Paralepa alevikul pistmist põllumajandusega? Ridala valla maapiirkonnad elavad Uuemõisa ja Paralepa kulul ja ülalpidamisel. Uuemõisa ja Paraleppa investeerib Ridala vald viimases järjekorras.

põllumees
põllumees

Õige jutt ning Martna võtame ikka oma kampa me ju naabrid.

maakas
maakas

Seda te ainult tahate,et Uuemõisa ja Kiltsi saaks linna omaks,see ju vàga tulus tehing oleks. Loodan,et see haldusreformi jama saab kohtus õiglase lahenduse ja siis on Ridalal iseseisvalt edasi minna.Haapsalu jäägu kuurortlinnaks ja Ridala elanikud saavad tegeleda oma põllumajanduse ja kalapüügiga EDU MEILE KÕIGILE!

võimalus
võimalus

Haapsaluga võiksidki ühineda ainult Uuemõisa ja Paralepa. Ülejäänud osa Ridala vallast võiks ühineda Lääne-Nigula vallaga. Kaks Harjumaa küla ühinevad Läänemaaga, miks ei saa siis 2 Ridala valla alevikku ühineda Haapsaluga? Ehk oleksid siis kõik rahul?

2. kodanik
2. kodanik

Kas Taebla on Haeska küla inimestele väga suur tõmbekeskus?

2. kodanik
2. kodanik

Vähemalt on nüüd ametlikult välja öeldud, et varasem Suur-Läänemaa teemal udutamine oli lihtsalt üks umbluu ja tegelikult huvitab Haapsalu suverääne ainult Uuemõisa ja Paralepa.

no
no

oh kui armsalt kudrutajad esiplaanil

Uno
Uno

Las Haapsalu jääb omaette edasi ja Martna Ridalaga kokku.Aga miks te
üldse veel ühinete kui kohtuvaidlused haldusreformi seadulikkusest pooleli.Ühinege nendega,kes on selle vastu.Mida head see haldusreform toob?Kes oli
ääremaa enne,jääb ka ääremaaks pärast,vaata siitpoolt valda vöi
sealtpoolt.Näiteks Növa vald.Praegu
Läänemaa,tahavad? saada Harjumaale,
ikka ääremaa,vaata siit vöi sealt.

taeblavallast
taeblavallast

No ei taha me Martnat siia

kata
kata

Ei võta teid oma liivakasti mängima. Võtke oma pupelapid ja puujalaga hobune ja minge teise liivaksti!

wpDiscuz