Juhtkiri: vahimehed ja kaamerad

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu seal tuld

Tunamullu tähistas Haapsalu aktsiooni „Linn lukku” 20. aastapäeva. „Linn lukku” aktsiooni käivitasid 1994. aasta juunis Kaitseliidu Lääne malev, Haapsalu linn ja Lääne politseiprefektuur.

Initsiatiiv tuli toona linnavalitsuselt ja Haapsalu ärimeestelt, kes ühtlasi finantseerisid kogu ettevõtmist. Kolmel linna viival teel olid valvepostid, kolmes vahetuses valvasid mehed ööpäev ringi. Linna sissesõiduteid turvas ööpäevas kokku 18 kaitseliitlast ja üheksa politseinikku. Peale selle oli üks vahetus mehi valmis 30 minuti jooksul vajadusel teenistusse asuma. Üldse osales aktsioonis ligemale 80 meest. Linna piiril valvajaile korraldas valmistamise ja tõi linn sooja suppi.

Tagantjärele võib vaid aimata, kui suur ettevõtmine see tegelikult oli ja mis see maksma läks, aga see oli hädavajalik, sest aeg oli selline.

Aastal 2016 ütleb Haapsalu politseiülem, et juba kümmekond aastat on linnajuhtidega olnud juttu, et Haapsalu sissesõiduteid peaksid valvama numbrituvastajaga kaamerad, igal sissesõiduteel üks, kokku kolm kaamerat. Aga kaameraid pole ega tule (tundub et) niipea.

Praegust 1990. aastatega võrrelda ei saa. Enam ei pea linna piiril  vahti pidama relvastatud mehed. Valvekaamerategi kohta ütleb Haapsalu politseijuht, et nii just ei ole, et ilma nendeta ei saa elada, küll aga kergendaksid kaamerad politsei tööd, sest kuritegusid panevad toime ka võõrad, ja sel juhul oleks hea teada, kes ja millal on linna saabunud.

On jahmatav, et kümne aasta jooksul ei ole linn leidnud mõniteist tuhat eurot kolme kaamera tarbeks. See ei ole ju nii suur summa, et seda peaks ilmtingimata küsima siseministeeriumist ja pärast seda käsi laiutama, et ei antud ja ega me enam kaamerate peale mõtlegi.

Kurioossena mõjub tõik, et aastal 1994 juhtis linna seesama linnapea, kes juhib praegugi.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments