Muhu väina regatt toob Haapsallu ligi tuhat purjetajat

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Muhuväin Piret Salmistu

Muhu väina regatt. PIRET SALMISTU

Tänavu 9.–16. juulini peetav Eesti pikima ajalooga Muhu väina purjeregatt jõuab tänavu Haapsallu.

Enam kui 120 jahti, pardal üle 700 inimese, lisaks mitusada huvilist maismaad mööda kaasa sõitmas, saabuvad Haapsallu esmaspäeva õhtul.

Muhu väina regatt algab tänavu Pärnust. Laupäeval on avamistseremoonia ja pidustused. Pühapäeval alustavad jahid purjetamist Kihnu saarele, kus veedetakse öö. Esmaspäeva hommikul alustavad regatil osalejad teekonda Haapsallu.

Haapsalu jahtklubi juhatuse liige Indrek Viiret rääkis, et Haapsalule on suur au võõrustada Muhu väina regatti. „Regati võõrustamise õiguse saamine näitab, et Haapsalu on midagi enamat kui pelgalt sadamalinn,” ütles Viiret.

120 aluse vastuvõtmiseks peavad koostööd tegema kõik kolm Haapsalu jahisadamat. Viiret ütles, et lõpuks ometi on koostöö Veskiviigi, Suur-Holmi ja Westmeri sadamaomanike vahel taastunud, mis ongi üheks aluseks niivõrd mastaapse purjeregati võõrustamiseks. Varasemal kahel aastal on Muhu väina regatt Haapsalust kaarega mööda läinud, takistuseks oligi tüli sadamaomanike vahel.

Süvendamine lõppenud

Viiret lisas, et tänavuseks hooajaks on lõppenud ka kõik süvendustööd. „Kõik sadamad on võimelised vastu võtma kuni 2,5-meetrise süvisega aluseid,” ütles Viiret.

Suurema osa Muhu väina regatil osalevate jahtide süvised jäävad kahe meetri kanti. Juhul kui esmaspäeval peaks veetase Haapsalu lahes olema niivõrd madal, et suurema süvisega jahid Haapsalu sadamaisse ei pääse, randuvad nad Rohukülas sadamas. „Veetase kõigub ööpäevaga kuni 30 sentimeetrit ja on küllaltki ennustamatu,” selgitas Viiret.

Ta lisas, et kokkulepe Rohuküla sadamaga on olemas. Transport Rohuküla ja Haapsalu vahel on organiseeritud, sest võistluskeskus ja melu on Veskiviigi sadamas.

Esmaspäeva õhtul on Veskiviigi sadamas pidu, plaate keerutab Riho Luhter. Viiret ütles, et sadamasse on teretulnud ka linnarahvas. Pakutakse head ja paremat ning imetleda saab uhkeid jahte. „Kui läheb õnneks, saab mõnda alust isegi seestpoolt uudistama minna,” arvas Viiret.

Kohe siiski ettejuhtuvale jahile astuda ei maksa, kaptenilt tuleb enne luba saada.

Viiret arvas, et regatt toob kasumit ka kohalikele ettevõtetele. „Üle poolte purjetajaist ööbib küll jahtides, kuid on ka suur hulk neid, kes broneerivad voodikoha kuskil majutusasutuses,” selgitas Viiret.

Samuti peab tuhat külalist saama kõhu täis ja janu kustutatud. Teisipäeva hommikul alustavad purjetajad teekonda Kärdlasse.

Osaleb seitse kohalikku paatkonda

Muhu väina regati direktor Indrek Ilves ütles, tal on hea meel, et saab regati taas Haapsallu tuua. „Eesmärk ongi väisata suuremaid jahisadamate keskusi, mille hulka Haapsalu vaieldamatult kuulub,” ütles Ilves.

Ta möönis, et purjetajaile on oluline, et sadama ümber oleks veel midagi. „Võiksime kasutada peatuspaigana ka Heltermaa sadamat, kuid see ei ole atraktiivne,” sõnas Ilves.

Tänavusele Muhu väina regatile on end registeerinud seitse Läänemaa alust – Black Bird (kapten Tarmo Polli), Ägelind (kpt Ionel Lehari), Aurora (kpt Pille Kaas), Lion (kpt Ragnat Kõiv), Elevant (kpt Agur Kruusing), Bacchus (kpt Olev Oolup) ja Matilda 2 (kpt Erki Teras). Matilda 3 eesotsas kapten Koit Pautsiga Muhu väina regatil ei osale. Nemad asuvad samal ajal teele Taani, kus peetakse purjetamise maailmameistrivõistlused. Aurora läheb aga mullu Estlys III klassis saadud võitu kaitsma.

Tänavust Muhu väina regatti peetakse 59. korda. Regati kogupikkus on umbes 245 meremiili.

Regati ajakava:

9. juuli Muhu väina regati avamine Pärnus               

10. juuli Pärnu–Kihnu   

11. juuli Kihnu–Haapsalu            

12. juuli Haapsalu–Kärdla           

13. juuli Kärdla Näkimadala regatt           

14. juuli Kärdla–Tallinn 

15. juuli Tallinna ring

16. juuli Tallinna lühirada

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments